Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den som har kul lever längre

Stämmer det att ett gott skratt förlänger livet?
– Svar ja! säger Leif Salford, seniorprofessor i neurokirurgi vid Lunds universitet.

Enligt en holländsk studie som sammanställt trettio vetenskapliga studier om glädje är resultatet entydigt; livslängden ökar om man lever ett liv i glädje och positivitet.
– Det talas om en förlängd livstid på tio år, säger Leif Salford och berättar att mycket tidigt i människans utveckling var lusthjärnan den mest centrala delen av hjärnan. Man åt, drack, hade sex och var lycklig.
– När du skrattar utsöndras både endorfin och dopamin. Hjärnan har en fantastisk kommunikation med lymfan, när hjärnan är lycklig så innebär det att immunförsvaret stimuleras.
Skrattet kan också ha andra positiva bieffekter som ett årligt vikttapp på ett halvt till två kilo, Men då måste man skratta högt och hjärtligt i 10–15 minuter per dag. Dessvärre skrattar vi mindre ju äldre vi blir.
– Barn skrattar i genomsnitt 400 gånger per dag, medan vuxna bara ler och skrattar 15 gånger per dag, säger Leif Salford.
Susanne Iwarsson som är professor i gerontologi (läran om åldrandet) vid Lunds universitet bekräftar att det finns starkt vetenskapligt stöd för att ett glatt liv ger ökad livslängd. Men det finns faror också.
– Om man har väldigt intensiva positiva känslor, riktiga skrattattacker, så kan det vara skadligt. Den som går på humorfestivalen får akta sig, säger hon.
Runt om i världen finns det så kallade "blåa zoner", områden där människor lever längre. I Sverige löper de genom Småland och en bit ner i Skåne. Men söder om Hässleholms kommun är det slut på det roliga.
– Därför är det ju jättebra att Humorfestvalen hålls i Lund, här behövs något extra, säger Susanne Iwarsson, som för övrigt bor i Hässleholm.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen