Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”En omvälvande förändring”

Hallå där, Eva Björkstrand som idag har releasefest på Galleri Krets i Malmö för sin grafiska roman ”Rymma hem”.

Vad är en grafisk roman?
– Det är en roman i bildform, en direktöversättning av engelskans ”graphic novel”. Det kan också kallas serieroman.
Berätta om boken.
– Den handlar om en hund som heter Moses. Han är 47 år gammal och håller på att bli sjuk av sitt destruktiva liv. Han ingår i ett gäng som heter ”Dödslängtan” men känner att något håller på att hända inom honom. Så han lämnar gängets lokal och går ut i naturen. Där drabbas han av ångest och går igenom en omvälvande förändring.
– Så kommer han till ett hippiekollektiv med afghanhundar. De driver en gårdsbutik och ett surdegsbageri och kommer fram till att han nog skulle kunna ha egen avdelning där han kan sälja miniatyrer. Det handlar mycket om att våga förändras. Han står mitt i livet och tycker att tillvaron är för jävla usel, men vågar ta ett steg. Det tycker jag är starkt gjort.
Hur kommer du på allt?
– Jag går upp på morgonen, dricker kaffe och ser vad som kommer till mig. Jag plitar ner alla berättelser och jobbar vidare med det som är värt att jobba vidare med.
Är det enklare att berätta en tung historia i serieform?
– Nej, det tror jag inte. Hur man berättar beror på hur man är funtad. Jag har alltid berättat i både text och bild och är konstnär utbildad på konstakademin i Köpenhamn och på Valand i Göteborg.
Vad har vi sett av dig tidigare?
– Jag har gett ut två seriealbum, ”Kioskvältaren och ”Lokal dimma” och har ställt ut på olika ställen. Jag har också varit med i tidningen Galago då och då.
Gå till toppen