Ekonomi

Lättare att arbeta utomlands

Det ska bli lättare att åka utomlands för att jobba. För företag som vill skicka iväg folk lär det också bli billigare. Nyligen beslutades om ett nytt avtal med Sydkorea och fler länder är på väg.

Familjen Sjögren ska flytta till Kobe i Japan där Lena och Magnus ska jobba för Astra Zeneca. Här med barnen Ebba, 12 år, och Hugo, 7 år.Bild: Foto: Lars Lindqvist
Ett avtal med Indien som nu också kommit på plats innebär att man slipper betala in pensionsavgifter både hemma och borta samtidigt. Är man i väg i max två år behöver man inte ens byta socialförsäkringssystem och slipper därmed en hel del pappersarbete och ekonomiska funderingar.
Avtalet med Sydkorea, som regeringen formellt beslutade om häromveckan, liknar på många sätt det indiska.
– Tidigare tyckte man att de asiatiska välfärdssystemen var så otroligt rudimentära och pyttesmå och meningslösa, ingen var intresserad av deras förmåner ändå. Det som nu håller på att hända i framför allt Kina, Sydkorea och Indien är att det i snabb takt byggs upp välfärdssystem. Därför vill vi satsa på asiatiska länder där vi har svenska företag verksamma, förklarar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).
Familjen Sjögrens stora flyttlass har redan gått. Snart följer de själva efter, till Kobe i Japan, där de ska bo de närmaste två åren. Lena Sjögren fick i våras ett erbjudande från arbetsgivaren Astra Zeneca att åka dit som chef för klinisk forskning och Magnus Sjögren kunde ta ett jobb som projektledare. In i det sista väntar de nu på att alla papper ska bli klara.
– Det har varit X antal nya blanketter varje dag. Hela visumansökan är väldigt omfattande, för att inte tala om antagningsförfarandet till skolan för barnen. Så socialförsäkringar har kommit väldigt långt ner på listan, säger Lena Sjögren.
Förhandlingar pågår, men än så länge finns inget avtal med Japan som gäller socialförsäkringar, vilket innebär att svenskar som arbetar där måste betala pensionsavgifter i landet, trots att man måste arbeta där i 25 år för att få ut någon pension. Ofta är det företagen som får ta de extra kostnaderna för att betala sociala avgifter i två länder.
– Vi ska inte få några skatteeffekter. Det vi förlorar på den allmänna pensionen får vi lönepåslag för och ITPK:n (tjänstepensionen) fortsätter företaget att betala in, säger Magnus Sjögren.
Enligt avtalen med Indien och Sydkorea flyttas den som är borta mer än två år helt över till det andra landets pensionssystem. Förutom överenskommelserna inom EU finns sedan tidigare enskilda avtal med ett tiotal länder och regeringen vill att det ska bli fler.
– Efter detta hoppas jag att vi kan ta tag i Australien och de länder på Balkan som inte är på väg in i EU, säger Ulf Kristersson.
För Lena och Magnus Sjögren hade det varit enklare att slippa bli en del av det japanska välfärdssystemet, som de ändå inte kommer att ha något nytta av.
– Vi är lyckligt lottade att företaget har ett system för att vi inte ska bli drabbade, men det är svårt att veta om det kommer att påverka i längden att vi är ute ur det svenska systemet i två år. Det är klart att det hade varit praktiskt att slippa det, säger Magnus Sjögren.

Socialförsäkringar

Inom EU har man rätt till pension i det land man arbetar och sedan tidigare finns enskilda avtal med ett tiotal länder.
Socialförsäkringsavtalen ser olika ut för varje land, men rör framför allt ålders- och förtidspension.
Tanken är att man inte ska behöva betala pensionsavgifter i två länder samtidigt.
Enligt det nya avtalet med Sydkorea stannar man kvar i sitt eget lands socialförsäkringssystem de första två åren. Den som stannar längre flyttas över till systemet i det land där man arbetar.
Ett liknande avtal med Indien kom nyligen på plats och förhandlingar pågår med Kina och Japan.
Avtalen syftar bland annat till att göra det enklare och billigare för svenska företag att verka i andra länder.
Sedan tidigare finns avtal med följande länder: Bosnien-Hercegovina, Chile, Israel, Kanada, Kap Verde, Kroatien, Marocko, Serbien, Turkiet och USA.
Gå till toppen