Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pliktkänslan styr riktningen

Pliktkänsla fick Sören Mellstig att ta jobbet som vd för Gambro. Sedan upptäckte han att han gillade att bestämma.
I dag leder han ett av Skånes största bolag som styrelseordförande i Trelleborg.

Sören Mellstig ser Trelleborg som ett välskött, framgångsrikt bolag. Han har jobbat i styrelsen sedan 2008 och tog över ordförandeposten i våras. Han vill utöka affären bland annat genom att köpa andra företag. "Man kan fråga sig om det är ett dödspilotjobb att ta på sig ordförandeskapet i ett företag som går bra. Men då måste man titta fem år framåt och se, vilka positioner som finns att ta."Bild: Foto: Jenny Leyman
Vi träffar Sören Mellstig i ett konferensrum på gummikoncernen Trelleborgs huvudkontor. Han ler ofta, ställer många nyfikna frågor och pratar obehindrat på om fototrender med fotograf Jenny Leyman och om smultronställen i Bohuslän där både han och kommunikationschefen Karin Larsson har fritidshus.
Det märks att han tycker om att konversera och är bra på att få människor att känna sig sedda.
– Så trevlig du verkar, säger Karin Larsson till Sören Mellstig när intervjun är slut.
Trevlig verkar han och det är kanske vad som krävs om man ska klara ett av vår tids mest ogillade jobb. Innan han blev vd för skånska medicinteknikbolaget Gambro var han finanschef och fick uppdraget att genomföra en besparing som omfattade 1 000 av företagets 7 000 tjänster.
– Det var inte kul för det berörde många människor negativt, men det var en tid som var väldigt engagerande. Vi skulle skapa en struktur som var långsiktigt konkurrenskraftig. Det var en fantastisk utmaning.
Han berättar att han träffade drygt tusen av bolagets anställda personligen under första halvåret av det år arbetet tog. Något år senare fick han frågan om han ville bli vd och tog jobbet för att någon var tvungen att göra det.
– Jag kommer från det mellansvenska lutheranska gnällbältet och drivs av plikt och skyldighet. Det har inte funnits någon önskan om att gå bortanför finanschef, men när jag fick frågan att bli vd så tvekade jag inte. Det var ett jobb som någon behövde göra och för mig var beslutet pliktdrivet samtidigt som det var ett glädjande förtroendeuppdrag.
Han säger sig vara strängt fostrad som mellanbarn i en syskonskara på tre. Hans mor var lärarinna, hans far lantmästare och familjen flyttade runt mellan olika skolbyggnader på landsbygden utanför Örebro.
– Min familj och jag har fått sträva och jobba hårt. Jag har varit lantis i Örebro, stockholmare i Skåne och svensk i USA. Jag brukar trivas där jag är, men är det något jag definierar mig som så är det utifrån mina värderingar från uppväxten och vad mina föräldrar stod för.
Han intresserade sig tidigt för ekonomi och köpte sina första aktier när han var tolv år. Drömmen, att ansvara för finanserna i ett börsnoterat bolag, nådde han redan 1994 när han blev ekonomidirektör i Nobel Industrier. Efter några år bytte han jobb och hamnade på Incentive som senare gick ihop med Gambro.
De sex åren som vd för Gambro beskriver han som kolossalt slitsamma. Bolaget hade en stor del av verksamheten i Denver i USA och med tidsskillnaderna betydde det att han arbetade nästan dygnet runt och reste cirka hundra dagar om året.
Det kostade ett äktenskap, men Sören Mellstig verkar inte bitter. De tre barnen han och före detta hustrun fick tillsammans är hans största stolthet i livet och han berättar glatt om yngsta dotterns konståkningskarriär och militärambitioner.
Fästmön Anna Collin och han flyttade nyligen ihop i Vasastan i Stockholm med sina respektive yngsta döttrar, 18 och 19 år gamla.
– Vi träffades 2007 och först nu flyttade vi tillsammans. Det bygger på att vi inte tänker starta en ny familj. Vi ville inte rycka upp barnen från där de gick i skolan utan har avvaktat tills det var naturligt för våra yngsta tjejer.
När Sören Mellstig var liten drömde han i hemlighet om att bli gymnastiklärare, framförallt tyckte han om hockey och spelade nästan varje dag på vintrarna. Som minst och tunnast i klassen hamnade gymnastiklärardrömmen snart på hyllan men hockeypassionen har aldrig släppt taget. Han ser Djurgården spela i Globen flera gånger om året.
Några schackmatcher om året blir det också för affärsmannen som tidigare var ordförande i Svenska Schackakademien och nyligen var med och arrangerade schack-SM i Örebro.
– Jag gillar det för att det är en intellektuell utmaning, hjärngympa. Men jag är medelgod och spelar bara sporadiskt då och då i lagmatcher.
Under SM tog han istället ansvar för att skaffa sponsorer och koka kaffe.
Han tycker att den bästa tiden är nu. Efter sina sex tyngsta år i näringslivet som vd för Gambro är den nyss fyllda 62-åringen glad att kunna trappa ner som styrelseordförande i bland annat Trelleborg och Apoteket Hjärtat.
– Den bästa tiden i mitt yrkesliv upplever jag just nu. Nu kan jag använda grädden på mjölken, min erfarenhet, för att skapa värde för framtiden, men slipper att vara hårt uppbunden varje dag. Det är fantastiskt att kunna välja uppdrag med önskad styrka och smak.
Han ser Trelleborg som ett välskött, framgångsrikt bolag. Han har jobbat i styrelsen sedan 2008 och tog över klubban i våras.
– Man kan fråga sig om det är ett dödspilotjobb att ta på sig ordförandeskapet i ett företag som går bra. Men då måste man titta fem år framåt och se, vilka positioner som finns att ta. De flesta verksamheter går bra och vi har en struktur vi gillar, då kan man börja lägga till förvärv och risken med förvärv blir så mycket mindre när affären i grunden går bra.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen