Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Färgstarka ikoner i stallet

Ett stycke designhistoria har flyttat in i Katrinetorps nyinvigda Stallet. På runt 200 kvadratmeter har man byggt upp en utställning om Svenskt Tenn och återskapat montern från utställningen i San Francisco 1939.

Utställningen är en tidsresa med designduon Estrid Ericson och Josef Frank. Deras lätta, luftiga och inte minst färgstarka inredningsstil var banbrytande när den lanserades under 1900-talets första hälft.
Entrén till utställningen är skapad utifrån den klassiska adressen Strandvägen 5 i Stockholm där Firma Svenskt Tenn funnits sedan slutet på 1920-talet. Det enda som fattas är de båda porslinshundarna som sattes ut varje morgon och plockades in på kvällen.
Jenny von Platen som koordinerat utställningen visar på en monter med några av Estrid Ericsons tidigaste tennvaser.
– Så vackra och tidlösa.
För ett halvår sedan fick Jenny von Platen frågan om hon ville vara med och ta fram den här utställningen. Som antikhandlare i Malmö har hon ett stort kontaktnät som hon fått stor användning för. Huvuddelen av möblerna och föremålen är inlånade från privatpersoner, övrigt kommer från antikhandlare. Även Svenskt Tenn har bidragit med en del, men det har mer varit på förfrågan, betonar Jenny von Platen.
– Det viktigaste för oss är att spegla en tidsepok inom svensk design och inredning.
1939 gjorde Svenskt Tenns kombinerade vardagsrum och sovrum succé på den stora utställningen i San Francisco. Efter att noga ha studerat Josef Franks ganska enkla skiss har utställningsteamet byggt upp en monter med i stort sett exakt samma möbler och utformning.
– Det var nog det roligaste och rena detektivjobbet att få fram alla föremålen. Här syns också deras sinne för humor, fortsätter hon och pekar på en lurvig ryamatta som fått formen av ett zebraskinn.
För att förstärka det tidstypiska temat har man sytt upp speciella kläder till visningspersonalen efter förlagor från bilder från butiken på Strandvägen från 1930-talet.
Utställningen avslutas med ritningarna till Josef Franks fem Falsterbo-villor, plus bilder på sommarhusen. Komplett med brygga, sand och en strandstol redo för bad.
Det ombyggda och renoverade Stallet på Katrinetorp invigdes tidigare i veckan och utställningen pågår till och med den 13 oktober. Öppet alla dagar.

Estrid Ericson

(1894-1981)
Bakgrund: utbildad teckningslärare.
Verksamhet: grundade Firma Svenskt Tenn 1924. Formgav tennföremål, förkärlek för askar, ljusstakar, vaser och lejon. Ritade textilmönster med elefanter.
Stil: Skapade tillsammans med Josef Frank en för Sverige helt ny inredningsstil, som skulle bli en viktig ingrediens i begreppet Swedish Modern.

Josef Frank

(1885-1967)

Född i Wien.

Bakgrund: arkitekt, formgav möbler och textilier. Kom till Sverige 1934 genom sina kontakter med Estrid Ericson och anställdes som formgivare.

Stil: lätta och eleganta möbler och lampor. Fantastifulla färgsprakande textilmönster med blommor, frukter och fruktträd.

Gå till toppen