Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Proffsigt på Borgeby slott

ConcertArtist: Lundalands filharmoniska orkester. Helsingborgs konserthuskör. Sol: Olga Trifonova, Ahmed Agadi. Dir: Kristofer Wåhlander.. ConcertLocation: Borgeby slott. ConcertDate: 2013-08-31.
Lundalands filharmoniska orkester finns egentligen inte. Men när den väl väcks till liv spelar den proffsigt och effektfullt och lever upp till sitt stolta namn. Man får tacka den dristige initiativtagaren Kristofer Wåhlander.
Rekryteringen försiggår i hela Öresundsregionen. De engagerade musikerna är rutinerade, på kort tid får de ihop ett fungerande operakapell utan större skavanker. Den tillfälliga estraden i Borgeby slotts väldiga loge, har plats för 130 medverkande och 850 (!) personers publik.
Det hela liknade ett smörgåsbord med brett publiktycke och välkända inläggningar. En blandning av sött och salt. Av familjärt och kosmopolitiskt: Kristofer Wåhlanders strama viljestyrka i den musikaliska ledningen, kombinerad med käckt kåserande mellansnack -- och operakonstens hela patos, förmedlad med ohämmad röstfägring och en utstuderad gestik av närmast teaterhistoriskt intresse men med exklusiv vokal kvalitet.
Repertoaren utgjordes av en alldeles oblyg kavalkad av örhängen, som låg väl till i solisterna halsar. Sopranen Olga Trifonova och tenoren Ahmed Agadi förvandlade dessa örhängen till ett pärlband. Hon biktade sig för månen med Dvoráks toner, han kontrade med Puccinis "Nessun dorma" – "Ingen må sova". Hon luftade en sopran med lyrisk lätthet och dramatisk expansion i höjden. Han visade sig vara stabil, uthållig och volymstark. Röster som dessa är inte vanliga på våra breddgrader. De sjöng även duett, ur "Rigoletto" och allra sist ur "La Traviata". Orkestern skiftade å sin sida från Wagners valkyrieritt till Larssons "Förklädd gud". Och ambitiösa Helsingborgs konserthuskör skall inte förglömmas; den bidrog bl a med "Fångarnas kör" (Verdi) och brudkören ur "Lohengrin" (Wagner).
Kvällskylan nalkades utanför. Inne i logen var det hett och entusiastiskt värre. Lundalands filharmoniska orkester främjade operaintresset och nådde långt bortom både Kävlinge och Lomma kommuner.
Carlhåkan Larsén
Gå till toppen