Kultur & Nöjen

Mässmyller

Konsten trivs förvånansvärt bra i kommersens närhet.

Alt_cph är jokern i den köpenhamnska konstmässeleken.Bild: Carolina Söderholm
Tre konstmässor konkurrerade om publiken under den gånga helgen i Köpenhamn. Befinner vi oss i en konstboom eller är galleriscenen desperat? Svaret är nog dessvärre snarare det senare. På en tuffare konstmarknad blir det allt viktigare att välja rätt sammanhang för exponering: lyxiga uppstickaren Chart kontra bjässen Art Copenhagen med alt_cph som joker i leken. Här talar vi om champagne kontra pilsner, investeringar på hundratusentals kronor kontra gratis affischkonst.
Samtidigt tycks det intressant nog bli allt mindre skillnad på den konst som visas. Samtliga mässor rymmer experimentella installationer – om de alls är till salu, och vad de kostar, är däremot helt beroende på var de visas. Presentationen är a och o. Med rätt kunskap och ordval förmedlas verkens ekonomiska och konstnärliga värde. Det är därför det surrar så intensivt bland klirrande vinglas på pampiga Charlottenborg kunsthal vid Nyhavn där Chart äger rum. Ett konstant flöde av folk strömmar genom salarna, medan mer kapitalstarka spekulanter drar sig undan i Danske Banks vip-lounge. Kontrasten är stor till bohemiska alt cph, på Fabrikken for kunst og design, där mobila gallerier samsas med gatu- och performancekonst, snudd på omöjlig att köpa.
Men det är främst mot etablerade Art Copenhagen som Chart profilerar sig som vassare, hippare och långt mer exklusiv. Chart är lanserad av fem danska gallerier, som handplockat tjugotalet nordiska gallerier. Här slipper de gnugga armbågar med färgglad expressionism, och kändislitografier. Istället påminner mässan om en raffinerad samlingsutställning på en bättre internationell konsthall.
Det är bra för konsten, som kommer ypperligt till sin rätt. Det är också ett utmärkt tillfälle att få gräddan av den danska galleriscenen serverad på silverbricka. Men är det bättre för affärerna? Ola Gustafsson på medverkande Elastic Gallery är inte helt säker. Kanske upplevs konsten som mer otillgänglig i sin eleganta presentation.
Knappast trodde jag att mässhallens provisorium av montrar, konst och kommers en dag skulle framstå som något önskvärt. Men faktum är att det vilar en tillgänglighet över det hav av gallerier som breder ut sig på Art Copenhagen på Forum. ”Vi gillar Art Copenhagen för det är folkligt, avslappnat och internationellt”, säger en assistent vid danska kvalitetsgalleriet Oxholm trotsigt. Trots att det muttras lite missnöjt om publiktrycket visar sig mässan vara långt piggare än vad jag väntat. Istället för att tappa i ambition och kvalitet, har arrangörerna värvat starka utställare från städer som Barcelona, Oslo, Paris och Budapest.
Visst har den nischade mässan, som Chart och alt_cph, sina fördelar med ett samspelt urval och tydlig målgrupp. Men frågan är om inte fler kontakter knyts och mer oväntade möten sker i den brokiga mångfalden på Forums mässgolv.
Gå till toppen