Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Krigsförbrytare hyllades

Han hyllades som en hjälte, den bosnienserbiske ledaren Momcilo Krajisnik, när han landade med regeringshelikopter i Pale i fredags kväll. Tusentals bosnienserber ville välkomna den dömde krigsförbrytaren, som frigivits efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt 20 år långa fängelsestraff. Över hela staden Pale, belägen mindre än två mil från Sarajevo och ökänt fäste för bosnienserberna under kriget, satt stora reklamtavlor med budskapet ”Välkommen hem”.
Krajisnik själv var dock en halvt motvillig gäst på sin egen mottagning. Till reportrar på plats sa han att han var osäker på varför en välkomstceremoni arrangerades: ”Jag är, trots allt, en krigsförbrytare.”
68-årige Krajisnik är den andra höga bosnienserbiska funktionären som släppts fri efter avtjänat straff. År 2009 frigavs Biljana Plavsic från kvinnofängelset Hinseberg. Hon håller numera låg profil i Belgrad.
Haag-tribunalen har bevisat att de båda var en del i ett så kallat ”joint criminal enterprise” som planerade, beordrade och genomförde förföljelse och deportering av icke-serber från 37 kommuner i Bosnien och Hercegovina. Andra medlemmar i den kriminella sammanslutningen var bland andra Slobodan Milosevic, Radovan Karadzic och Ratko Mladic. Rättegångarna mot de två senare pågår i Haag.
Partikamrater i Serbiska Demokratiska Partiet som hoppats få namnkunnig förstärkning med Krajisnik verkar bli besvikna.
Krajisnik har sagt att han planerar att hålla sig borta från politiken och istället arbeta på sina barns bensinstation i Pale.
Gå till toppen