Sverige

Malmöbo fick träffa Obama

När Barack Obama besökte synagogan i Stockholm gjorde han en tydlig markering mot antisemitism i Malmö.

Mellan Fredrik Reinfeldt och Barack Obama står Malmöbon Siavosh Derakhti som efter att fått Raoul Wallenbergpriset fick ett enskilt samtal med de båda ledarna.Bild: Foto: Baldur Bragason
Efter presskonferensen i Rosenbad for Barack Obama och Fredrik Reinfeldt vidare till synagogan i Stockholm för att hylla diplomaten Raoul Wallenberg, som räddade livet på tusentals judar i slutet av andra världskriget.
Obama träffade Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren och flera judiska överlevare.
Men presidenten hann även med ett enskilt samtal med Siavosh Derakhti från Malmö.
– Det var magiskt, säger Derakhti efter mötet.
För ett par år sedan startade han "Unga muslimer mot antisemitism" och för det fick han nyligen Raoul Wallenbergpriset. Och det var också därför som Barack Obama ville tala med honom.
– Jag fick träffa Obama och Reinfeldt i ett särskilt rum. Vi skakade hand och jag berättade om mitt arbete. Han visste en massa om mig och att jag fått Wallenbergpriset. Han sa: "Det du gör i din hemstad är fantastiskt". Det kändes jättehäftigt, berättar Siavosh Derakhti.
För Obama-administrationen har Malmö blivit en symbol för antisemitism i Europa och det är tydligt att även presidenten själv tar frågan på största allvar.
Malmös judiska befolkning har klagat över hot och trakasserier. Flera familjer har sett sig tvungna att flytta från staden.
Dessutom gjorde förra kommunalrådet Ilmar Reepalu några uttalanden som USA:s ambassadör Mark Brzezinski uppfattade som antisemitiska. Reepalu krävde bland annat att Malmös judar skulle ta avstånd från Israels politik i Gaza och han talade om den judiska lobbyn.
Reaktionen i Washington blev stark. Och i april i fjor kom Obamas särskilda sändebud mot antisemitism Hannah Rosenthal till Malmö för att läxa upp stadens ledare. Efter mötet var hon upprörd.
– Jag vet inte vad som finns i hans huvud eller hjärta. Jag vet bara att språket han använder är antisemitiskt. Och det är vad han blir ihågkommen för om han inte ändrar sig, sade Hannah Rosenthal.
Även Brzezinski har varit i Malmö och i samtal med politiker och opinionsbildare uttryckt att antisemitismen i Malmö är en av de viktigaste frågorna överhuvudtaget för Obama-administrationen i relationen till Sverige
Inför Obamas besök i synagogan igår förklarade Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, att han betraktade det som en tydlig markering från Obamas sida.
Samma uppfattning fick Siavosh Derakhti.
– Obama höll ju ett litet tal i synagogan där han lyfte upp problemet med antisemitism i hela Europa.
Siavosh Derakhti är född i Umeå, men har bott i Malmö i hela sitt liv. Hans familj har rötter i Iran. Idag heter hans nätverk "Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet".
– Jag vill att mina barn ska växa upp i ett land utan diskriminering, där alla är välkomna oavsett ras och religion.
Läs alla artiklar om: Obamas Sverigebesök
Gå till toppen