Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Möte befäste goda relationer

En fjäder i hatten för Sverige och ett möte som stärker banden mellan länderna. Så beskrivs president Obamas besök i Sverige.
Men statsminister Fredrik Reinfeldt får också kritik för flathet i övervakningsfrågan.

Bild: Foto: Scanpix
– Det blev nästan genant för Reinfeldt att det krävdes en svensk journalist för att frågan skulle lyftas, säger Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, som tyckte att det var uppenbart att "elefanten i rummet" under presskonferensen i Rosenbad var USA:s massövervakning.
Piratpartiets ordförande Anna Troberg gläds över att frågan om amerikanska myndigheters dataövervakning genom NSA kom upp med anledning av frågan från TT:s reporter. Men hon är inte nöjd med de svar, en blandning av försvar och självkritik, som president Barack Obama lämnade.
– Han talade om USA:s stora militära och tekniska kapacitet men sade samtidigt att bara för att man kan göra något så är det inte säkert att man bör göra det. Men det är ju precis det som USA gör.
Amnesty Internationals generalsekreterare Lise Bergh tyckte det var intressant att höra Obama tala om massövervakning och hävda att det finns kontrollsystem.
– Vi menar att det inte finns det, i varje fall så är de hemliga. Domstolar fattar beslut om massövervakning som är hemliga.
– Han underskattar problematiken. Det måste till en större transparens kring detta, säger Bergh.
Bilden av allt bättre relationer mellan USA och Sverige befästes under presskonferensen med president Barack Obama och statsminister Fredrik Reinfeldt, trots dess fokus på Syrienkrisen. Det anser Erik Brattberg, forskare på Utrikespolitiska institutet.
Medan Obama talade om omvärldens ansvar och argumenterade för ett begränsat, militärt angrepp mot Syrien – även om det inte går att få ett FN-mandat för det – talade Reinfeldt som väntat för FN-vägen.
Socialdemokraterna utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin tycker att Barak Obama "gör det lätt för sig" när han hävdar att det är USA:s moraliska plikt att agera militärt efter användningen av kemiska vapen i Syrien.
– Ingen ska gå straffri efter att ha använt kemiska vapen, men det är inte det enda svaret att skicka iväg kryssningsrobotar. Det finns andra metoder, säger Ahlin.
Svenska freds ger inte mycket för Obamas argumentation för varför en amerikansk militär attack mot Syrien är en moralisk plikt.
– Jag är rädd att den moraliska viljan att statuera exempel i Syrien på sikt leder fel, säger ordförande Anna Ek.
Det stora utrymme som Syrienfrågan ägnades kan också göra att presskonferensen får mycket uppmärksamhet i amerikansk och internationella medier, enligt Elizabeth Walentin, pr-konsult med amerikanska rötter och med erfarenhet från president Obamas valkampanj.
– Man visste att Syrien skulle tas upp, men det var mycket mer än jag trodde, säger.
– I USA är det Syrien man talar om nu, inte NSA och Snowden, säger Elizabeth Walentin.
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson saknar konkreta besked på miljöområdet.
– Om det inte kommer mer om klimatet (under Obamas besök), så är jag lite besviken, säger Romson.
Hon tycker att Reinfeldt missade en chans att påpeka att det krävs tydliga politiska visioner om minskade klimathotande utsläpp för att få fram miljövänlig teknik.
– Fredrik Reinfeldt ägnade sig mer åt att peka finger åt utvecklingsländerna när det gäller klimatutsläpp medan Barack Obama mer talade om vikten av att göra mer på hemmaplan, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen