Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Syrier får stanna i Sverige – men inte alla

I går fick Kawa Gankir och Nsrin Hasan massor av sms från syriska landsmän, som gläds över en säkrare tillvaro i Sverige.

Kawa Gankir och hans hustru Nsrin Hasan kommer från Syrien. Han bor här sedan länge. I somras försökte han få hit hustrun. Det gick bra nästan hela vägen men i Danmark stoppades de av polis. Nu vill Migrationsverket avvisa henne dit.Bild: Julia Lindemalm
Som vanligt stod tv-apparaten på hemma hos Kawa Gankir och hans hustru Nsrin Hasan igår. Via al-Arabiya fick de senaste nytt från striderna i Syrien.
Men också datorn var högintressant.
– Vi har gått in och läst om Migrationsverkets beslut, säger de.
Enligt ett nytt vägledande beslut ska asylsökande syrier i fortsättningen få permanent uppehållstillstånd i Sverige istället för de treåriga tillstånd som tidigare har beviljats.
Det öppnar i sin tur för fler fall av familjeåterförening. De som fått asyl kan ansöka om att få hit barn och äkta makar.
– Vi har många vänner här med barnen kvar i Turkiet. Nu ser de en chans att åka ner och hämta dem. Men för Nsrin och mig spelar de nya reglerna ingen roll. Ingenting förändras för oss, säger Kawa Gankir lågmält.
Själv har han inga asylproblem. Han bor i Sverige sedan åtta år och fick uppehållstillstånd i fjol.
Men hustrun Nsrin Hasan ska enligt Migrationsverket förpassas till Danmark – trots att hon är gravid i femte månaden. Där hamnar hon i så fall i en oviss väntan om hon ska få asyl i Danmark, eller avvisas ännu en gång till Italien. Migrationsverkets nya regler påverkar nämligen inte dem som ska avvisas enligt den så kallade Dublinförordningen.
Kawa Gankir låter allt mer uppgiven när han berättar om hur han i vintras sökte tillstånd för Nsrin Hasan att resa till Sverige sedan Al Hasakah, deras hemstad i den kurdiska delen av Syrien, blivit en allt farligare plats.
Men det visade sig omöjligt att få hit sin tillkommande hustru på legal väg. Därför tog han hjälp av människosmugglare. Han betalade 12 000 dollar för att hon skulle kunna resa till Sverige via flyg till Kuala Lumpur, Hongkong och Milano.
– Smugglarna bestämde vägen. De påstod att en lång omväg var lättaste vägen. Men det var i våras. Nu går den vanligaste flyktingrutten över havet från Egypten till Italien, säger Kawa Gankir.
När Nsrin Hasan landade i Milano i början av april ringde hon Kawa Gankir i Trelleborg. Hon berättade att hon blev kvar två dagar i Milano för att därefter smugglas i lastbil till Sverige.
– Jag blev orolig för vad som kunde hända längs vägen. Därför pratade jag med smugglarna och förklarade att jag själv var på väg ner till Milano, säger han.
Kawa Gankir körde omedelbart ner till Italien och hämtade Nsrin Hasan. Men när de på hemfärden körde av färjan i Rødby stoppades de av dansk polis.
– Jag var ärlig och sade som det var. ”Det här är min fru. Jag har hämtat henne i Italien”.
Ärligheten bidrog till att Kawa Gankir fick betala 11 000 danska kronor i böter och tillbringa ett dygn i häkte. Därefter släpptes de fria och åkte hem till Trelleborg.
I juli sade Migrationsverket nej på Nsrin Hasans ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Hennes fingeravtryck fanns redan i Danmark. Dessutom sattes hennes giftermål i fråga.
– Vi är gifta enligt muslimsk sed, men inte enligt svensk. Jag har försökt via Skatteverket, som säger att vi måste ha pass. Men det går ju inte att ordna när det är krig i Syrien, säger Kawa Gankir.
Hittills har Nsin Hasan fått hjälp av mödravården, men vet inte hur det blir framöver sedan hon förlorat rätten att vistas i Sverige.
– Jag vill stanna här hos Kawa. Jag har ju kommit hit för hans skull och han är ju mitt ofödda barns pappa, säger hon.
Kawa Gankir säger sig vara villrådig, men ”är säker på att Nsrin måste vara kvar i Sverige tills barnet kommer”.
– Jag hoppas Migrationsverket ändrar sig. Vårt barn ska inte behöva födas på flykt, säger han.

Syrier dominerar flyktinginvandringen

I ett nytt rättsligt ställningstagande ger Migrationsverket syrier en ökad chans att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.
Det banar väg för fler fall av familjeåterföreningar (med barn under 18 år och/eller äkta make).
Hittills i år har 27 744 personer sökt asyl i Sverige, varav 6 907 syrier.
Migrationsverket har beviljat 13 476 uppehållstillstånd, varav 6 425 till syrier.
5 973 personer – varav 930 syrier – har fått veta att de ska avvisas som Dublinfall, dvs till det EU-land där de först kunde söka asyl.
Gå till toppen