Världen

Barnsoldaterna blir fler när vapnen blir enklare

Världens omkring 300 000 barnsoldater utrustas med allt lättare vapen, så enkla att även en tioåring kan använda dem.
Det är världens verkliga massförstörelsevapen, anser en forskare.

Barnsoldater på en av rebellernas lastbilar på väg genom Liberias huvudstad Monrovia 1996. I dag beräknas det finnas cirka 300 000 barnsoldater i världen.Bild: CORINNE DUFKA/SCANPIX
– Att se någon bli skjuten framför dig, eller själv skjuta någon, blev som att dricka ett glas vatten. Barn som vägrade skjuta, döda eller på något sätt visade svaghet togs skoningslöst omhand. Känslor var inte tillåtna.
Orden är Ishmael Beahs, en före detta barnsoldat som kidnappades som tonåring och tvingades strida – hjärntvättad och drogberoende – medan hans hemland Sierra Leone slets i bitar. Hans vittnesmål från inbördeskriget 1991–2002 finns i bokform och i dag arbetar han som goodwillambassadör för FN.
Ishmaels öde är långt ifrån unikt. Uppskattningsvis 300 000 barnsoldater finns i dag världen över, konstaterar FN:s barnfond Unicef.
De senaste decenniernas utveckling av billiga och lättanvända handeldvapen har underlättat användandet av barnsoldater. Det finns en stark koppling mellan spridningen av lätta vapen under perioden 1970-2000 och det ökade antalet barnsoldater, konstaterade Radhika Coomaraswamy, FN:s dåvarande rapportör kring barn och väpnad konflikt, redan 2008.
Eftersom antalet små och lätta vapen som tillverkas varje år med många gånger om överstiger dem som förstörs, blir allt fler vapen i omlopp.
Forskaren Jon Bergeå vid Kristna fredsrörelsen, som länge arbetat för att minska spridningen av dessa vapen drar en förfärande slutsats:
– De små och lätta vapnen är världens verkliga massförstörelsevapen och de dödar varje år fler än vad atombomberna över Hiroshima och Nagasaki gjorde tillsammans, säger Bergeå
Revolvrar, pistoler, gevär, maskingevär och små kulsprutor räknas som lätta vapen. Det är framför allt sådana vapen som barnsoldater använder.
Syrien och Centralafrikanska republiken (CAR) är exempel på länder där allt fler barn används som soldater. I Syrien värvar både rebeller och regeringsarmé barnsoldater. De används också som mänskliga sköldar.
Det finns flera orsaker till varför länder som förbundit sig att inte sälja vapen till konfliktområden, ändå tillåter det, uppger analytikern Pieter Wezeman på fredsforskningsinstitutet Sipri.
– Det är en kombination av ekonomiska aspekter och att man uppenbarligen inte bryr sig, säger Pieter Wezeman.
Han plockar upp en annan tråd, nämligen den gråzon mellan väpnade konflikter och kriminalitet där många unga befinner sig.
– När det gäller gängkriminalitet kan vi tydligt se att tillgången till lättare vapen leder till att fler ungdomar dras in i ett extremt våld. Ett exempel är gängkrigen i Brasilien.
Den typen av våld ligger närmare oss än vad vi kanske vill tro.
Svenska medier rapporterade nyligen om kriminella gäng I Sverige som använder sig av minderåriga som kurirer eller utpressare.
Barnsoldater är inget nytt. I alla tider har de utnyttjats som stridande, spioner, medhjälpare och tjänstefolk – inte minst för att de är lättare att värva och manipulera än vuxna. Ofta används de till uppdrag som vuxna inte vill utföra, som att röja minfält och bana väg för väpnade trupper.
Men det finns hopp. I exempelvis Burma fritogs nyligen ett sjuttiotal barn som tvingats ut i strid. Under ett drygt år har Burma, vars juntastyre upphörde 2011, släppt hundratals ungdomar och barn från militären.
– Rebellrörelser kan vara svårare att nå, men vi ser en positiv trend i att regeringstrupper i mindre utsträckning använder sig av barn. Så det går att påverka. Och FN:s ”name-and-shame-lista” ska inte underskattas, påpekar Minja Peuschel, Rädda barnens rådgivare i frågor som rör barn i kris och katastrof.
Listan hon syftar på är säkerhetsrådets svartlistning av de parter i konflikter som använder sig av barnsoldater.
– Den allra viktigaste insatsen vi på Rädda barnen gör är att försöka förhindra att barnen över huvud taget tvingas bli soldater, eftersom den sorgliga sanningen är att våld föder våld, säger Minja Peuschel.
Gå till toppen