Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Centern vill ha kemikalieskatt

Centerpartiets styrelse vill ha en skatt på farliga kemikalier och ett förbud mot utvinning av olja och gas ur skiffer i Sverige, enligt förslaget till nytt miljöprogram.

I programmet, som ska diskuteras på Centerstämman i Karlstad 19–22 september, finns också flera förslag som är tänkta att gynna miljöbilar.
– Vi vill se en bonus till dem som köper personbilar med låga utsläpp, och som betalas av dem som köper bränsleslukare, sade Centerledaren Annie Lööf på en pressträff.
Partiet beskriver utsläpp från fordon som ett av de större utsläppsproblemen. Partiet talar varmt för ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken, det vill säga att man med skatter och avgifter försöker påverka utvecklingen i rätt riktning. Men C är emot en höjning av skatt på bensin.
– Prisutvecklingen på bensin och diesel gör att priserna ligger ganska högt i dag. Centerpartiet vill i dagsläget inte höja koldioxidskatten, sade Annie Lööf.
Ekonomiska styrmedel ska vara en morot till att styra om, inte en straffbeskattning över en natt, enligt henne.
– Det är smartare att premiera dem som kör förnybart och grönt i stället för att straffbeskatta onödigt mycket.
Gå till toppen