Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Livslång Eslövskärlek prisas

Fram till 2010 informerade han oss om vinterkräksjuka, TBC och svininfluensa. Nu har Skånes tidigare rikskände smittskyddsläkare korats till hedersmedborgare i Eslöv.

Han blir Eslövs fjärde efter finansmannen Erik Penser, multiinstrumentalisten Gunhild Carling och ståuppkomikern Johan Glans.
– Jag blev totalt överrumplad och överraskad av utmärkelsen, säger Hans Bertil Hansson.
– De andra hedersmedborgarna har ju satt Eslöv på kartan på ett helt annat sätt än jag. Men i vart fall är det både hedrande och roligt.
När Hansson utsågs till hedersmedborgare i förra veckan sa kommunalrådet Cecilia Lind (S):
– Han är en mycket god ambassadör för Eslöv. En genuin folkbildare som ständigt visar sin kärlek till Eslöv.
På vilket sätt har du varit folkbildare under senare år?
– Jag har lett ett antal studiecirklar om Eslövs historia, svarar Hans Bertil Hansson. Och jag tillhörde den skara som var med och startade Eslöfs museiförening 1995 med idag 1 330 medlemmar.
– Sedan satt jag de första femton åren i styrelsen och försökte aktivt medverka till utvecklandet av det stadsmuseum som vi nu har.
Vadan detta djupa intresse för Eslöv?
– Det kommer av födsel och ohejdad vana. Jag bor i ett hus på en gammal slakterigård som faktiskt min farfars far byggde i 1895.
– Så här har både min farfar och min far vuxit upp. Själv växte jag upp i ett hus vid Stora torg där pappa och en farbror hade ett hus med köttaffär.
– Vi bodde ovanpå butiken. Men här i huset finns förstås fortfarande rätt mycket i väggarna som påminner om släkten.
I själva boningshusets hall hänger exempelvis bröllopsfoton av hans egen hustru Ingierd tillsammans med hans mor, hans farmor och hans farmors mor.
Bredvid hänger nu även det fina diplom som Eslövs hedersmedborgare tilldelas.
Hur vill du beskriva dagens Eslöv?
– Som en stad som bevarat sin småstadscharm men ändå erbjuder bra skolor och en bra service, svarar Hans Bertil Hansson.
– Vi hade fem järnaffärer. Idag är de färre. Men den händige kan fortfarande hitta sina verktyg utan att behöva resa härifrån.
Det sägs att en hel del kända personer har eller hade sina rötter i Eslöv. Stämmer det?
– Ja, det gör det nog. Som amatörforskare är det intressant att upptäcka att denna lilla stad exempelvis har levererat två kabinettssekreterare.
– Vi har även goda artister från förr. Gertrud Pålson-Wettergren som var sin tids Birgit Nilsson var född och uppvuxen här.  Eslövsbon Gunnar Månsson född på 1910-talet avancerade till riksbanksdirektör och hade sitt namn på dåtidens sedlar.
Enligt en skröna som Hans Bertil Hansson inte kan gå i god för att den är sann var Månssons far, sadelmakare Månsson, mäkta stolt över sin son.
När han fick in sedlar med sonens namnteckning på ville han inte göra sig av med dem.
– Men helt belagt är att även Oscar Ahnfelt som skrev melodin till ”Blott en dag” kom härifrån, tillägger Hans Bertil Hansson.
– Att en så pass liten stad kunnat göra så många avtryck kan man väl säga är både spännande och imponerande.
Vad blir din uppgift som hedersmedborgare?
– Jag får väl fortsätta försöka fortsätta att vara en god ambassadör så jag inte gör någon besviken, avslutar han.

Hans Bertil Hansson

Ålder: 68 år.
Föddes och växte upp i Eslöv där han och familjen bor i det hus hans farfars far byggde 1895.
Bodde som barn vid Stora torg som den tre år äldre finansmannen Erik Penser.
Tog studenten 1965 vid Eslövs högre allmänna läroverk
Studerade till läkare i Lund 1966 till 1972.
Arbetade som infektionsläkare i Malmö.
Blev 1981 Skånes förste smittskyddsläkare när tjänsten inrättades och hade tjänsten fram till 2010 då han pensionerades.
Gå till toppen