Annons

Annons

Annons

Nyheter

”Viktigt att hitta balans”

Märtha Bonnevier är en av ledarna för Wilma där kvinnliga studenter får kvinnor från näringslivet som mentorer. Jakten på nya mentorer drar nu igång.

Text: 

På vilken plats hämtar du inspiration i vardagen? ”På Friskis &Svettis i Malmö där jag jobbar som instruktör två gånger i veckan och tränar också för egen del. Träningen är ett bra andningshål. När jag tränar kan jag släppa vardagens stress. Man fokuserar på det man gör och mår himla bra efteråt.”

Bild: Foto: Jenny Leyman

Annons

Varför behövs Wilma?– För att det är viktigt för tjejer att få inblick i näringslivet och kanske våga ta för sig mer.Har du blivit annorlunda behandlad på jobb eller på universitet för att du är kvinna?– Spontant skulle jag säga nej eftersom jag inte har några konkreta exempel. Men samtidigt vet jag att jag har blivit det.Blir näringslivet mer jämställt?– Ja, men jag tycker att debatten är lite feg. Tjejer och killar i min ålder säger att "det är klart alla ska ha samma lön" och tycker det räcker med det. Men jämställdhet kommer inte av sig självt utan kräver mycket arbete. Vi behöver prata mycket mer om strukturer.Vad ville du bli när du var liten?– Först veterinär och sedan jurist. Men sedan läste jag ekonomi på gymnasiet och ledarskap på Malmö högskola och kände att det var nog det jag vill ägna mig åt.Vilken plan hade du när du sökte in på ekonomihögskolan?– Från början hade jag ingen direkt plan men nu känner jag att jag vill jobba inom bankbranschen.Vilken drivkraft har du?– Jag tycker om situationer där jag inte riktigt vet hur det ska sluta. Där jag får nya erfarenheter och lär mig något. Jag vill absolut inte jobba med samma sak hela livet.Vilka egenskaper har du som du är nöjd med?– Jag har en rätt så bra retorisk förmåga och jag säger vad jag tycker och kan få folk att lyssna.Vilken egenskap är du inte så nöjd med?– Att jag har en tendens att vilja pracka på folk mina åsikter.Vad ångrar du här i livet?– Att jag slutade spela piano.Vilken talang skulle du vilja ha?– Kunna tala många språk. Och spela piano.Vad har din pappa och mamma lärt dig?– Pappa har lärt mig mycket genom att utmana mina egna tankegångar. Min mamma har lärt mig hur viktigt det är att inte döma folk, att känna empati. Att det ofta kan finnas en förklaring till folks beteende.Vad gör du om fem år?– Då har jag gått på något spännande traineeprogram och jobbar i Stockholm eller Köpenhamn.Vilken är din värdefullaste ägodel?– Det låter inte särskilt spännande men det är min dator. Och familjens hund Meimei.Favoritartist, -bok och – film?– Jesse Ware, Gerd Brantenbergs "Egalias döttrar" och tv-serien "House of Cards".Vilken specialtalang har du?– Jag kan jonglera.Vilka förebilder har du?– Jag tycker mycket om EU-minister Birgitta Ohlsson, Malmöåklagaren Ulla Rogland, Payexgrundaren Max Hansson och SvD:s ekonomireporter Carolina Neurath.Vad skulle du vilja återfödas som i nästa liv?– En engelsk suffragett.Vilket motto har du?– Det är inget motto direkt men jag tycker att det är viktigt att hitta en balans mellan livets olika delar.När gapflabbade du senast?– När jag och mina föräldrar pratade om vilka frågor jag skulle kunna tänkas få i den här intervjun.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan