Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Försök få hjälp från psykiatrin”

Datorspelsberoende är ännu inte en vedertagen psykiatrisk diagnos. Men för många familjer är det en mardröm de vill vakna upp ur. Patrik Wincent från Malmö, som själv tagit sig ur sitt datorspelsmissbruk, försöker nu hjälpa andra.

Patrik Wincent.Bild: Johan Fjellström
– Det finns ett extremt stort behov. Åtta procent av dem som spelar dataspel visar ett tvångsmässigt beteende eller missbrukstendenser. Vi har bara sett början, säger Patrik Wincent, som har grundat Dataspelsakuten – ett av flera vårdföretag i branschen.
Företaget har en mottagning i Stockholm och startar verksamhet i Skåne i höst.
– Internet är här för att stanna. Men vi kan hitta en balans i tillvaron där vi har ett riktigt liv, med riktiga vänner som vi träffar. Och inte bara isolerar oss i vårt rum och spelar spel.
Den amerikanska psykiatribibeln DSM-5, nyligen uppdaterad, nämner för första gången datorspelsberoende som ett problem som behöver studeras vidare.
Åsa Magnusson, områdeschef på Beroendecentrum i Malmö, tycker föräldrar ska vända sig till psykiatrin.
– På bup kan spelaren få kognitiv beteendeterapi och lära sig att hantera suget. Socialtjänsten betalar ibland om det blir aktuellt med behandlingshem.
Vad gör man om spelmissbrukaren är myndig?
– Det finns ingen tvångsvård för detta. Utan då får familjen sätta hårt mot hårt. Man måste orka vara rak och ärlig.
Gå till toppen