Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kungliga hemligheter i ny bok

Staffan Bengtsson ger ut boken ”Kungens älskade hovlakej” om sin bortglömde farbror som dokumenterade kungafamiljens liv på 1930-talet och fram till Gustaf V:s död 1950.

Känner du dig kunglig?
– Ha ha! Absolut inte. Min farbror och min mamma inbillade mig att jag var bror till kung Carl XVI Gustaf. Jag trodde att vi var släkt tills jag var runt sju år. Sedan dess har jag försökt skaka av mig det, jag vill vara en ”vanlig människa”.
Vad handlar din bok om?
– Den handlar om min farbror Engelberth Bengtsson som var kung Gustaf V:s kammartjänare. Hur han levde nära kungafamiljen, hjälpte dem med barnen och på senare år dokumenterade deras liv.
Har kvinnorna fått plats i en sådan här kunglig bok?
– Jag har skrivit boken med en feministisk underton som jag hoppas att läsaren kommer att upptäcka.
Kan du avslöja något intressant om boken?
– Drottning Victorias läkare och älskare Axel Munthe var den som tog hennes liv med en dödlig dos morfin. Inte av ond avsikt, utan för att han inte ville se henne lida mer.
Hur kan du vara säker på att det är sant?
– Min farbror och Axel Munthe stod varandra väldigt nära. Sedan berättade farbror det för min pappa. Det finns ingen anledning att ifrågasätta det.
Berätta något hemligt om kung Gustaf V?
– Det vågade Farbror Engelberth aldrig. Inte mer än om hur han tvingades ta på och hångla med honom.
Varför borde folk läsa din bok?
– Min farbror dokumenterade kungafamiljens liv inifrån. Det finns många filmer och bilder där hans namn inte ens är med, han har glömts bort. Det är viktigt för mig att berätta detta.
Hur vill du att folk ska reagera när de läser boken?
– Jag hoppas att de tycker den är intressant och rolig. Men även att de ska ta ställning till om vi borde ha kvar monarkin. Kungen ska också få den, hoppas han tar den på ett bra sätt.
Boken släpps idag kl 10 på gräsmattan i Folkparken.
Gå till toppen