Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Halalslakt föremål för debatt

Ska det serveras halalslaktad kyckling i Svedala? Har den styrande majoriteten redan gett upp nästa års val? Det var två frågor som debatterades i kommunfullmäktige i Svedala igår kväll.

Uppgifter om att det skulle serveras halalslaktad kyckling på skolor och äldreboenden i Svedala har väckt reaktioner. En protestgrupp på Facebook samlade på en dryg vecka 1 700 medlemmar. På Facebooksidan gick det bland annat att läsa: ”Det är för att djuren lider och plågas till döds …” ”Det är en religionsfråga också. Våra kristna barn troende eller ej skall inte tvingas på en religionsritual.”
Enligt kommunen har man följt lagen om offentlig upphandling och köpt in kött som håller högst kvalitet i förhållande till pris. Det har medfört att en del kycklingkött har varit halalslaktat hos den danske exportören Danpo.
Igår nådde frågan kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna och den politiske vilden Tom Thörnquist vill inte att det ska serveras halalslaktat kött i Svedala.
– Jag tror inte att en halalslaktad kyckling mår sämre än någon annan kyckling, sa Ingegerd Eriksson (C).
– Har ni någonsin ätit dansk kyckling? Då har ni alldeles säkert ätit halalkött. Danmark är nämligen Skandinaviens största exportör av halal- och kosherslaktat kött, sa Jörgen Persson (V).
– Sverige ska inte anamma muslimska seder, replikerade Tom Thörnquist.
Svedala har nu vänt sig till Skolverket, Skolinspektionen och Sveriges kommuner och landsting för att få hjälp.
– Det här är inte bara en fråga för Svedala. Tillämpningen bör vara lika i hela landet, sa kommunalrådet Linda Allansson Wester (M) i fredags.
Igår fick fullmäktige även en ny ordförande. Daniel Pedersen (M) tar över när nu Fredrik Thott (M) flyttar till Vellinge kommun. Thott stannar dock kvar som ordförande i utbildningsberedningen.
Kenneth Hovold (S) protesterade inte, men såg det ändå som ett svaghetstecken att den styrande majoriteten inte lyckats hitta någon ersättare.
– Har man redan gett upp? Tror man inte att man kan vinna nästa års val? sa han.

En bön skiljer kyckling från kyckling

Skillnaden mellan halal- och icke halalslaktad kyckling är att en muslim i det förra fallet har uttalat en bön över de döda djuren och att slaktbandet är vänt mot Mecka.
I båda fallen hängs kycklingarna i fötterna på ett löpande band, får huvudena doppade i ett vattenbad där de görs medvetslösa av en elstöt innan huvudena kapas och blodet tappas.
Gå till toppen