Malmö

”Länge leve fördomarna”

Kvinnor och män som går mot strömmen och kämpar för det de tror på stod i fokus på måndagens konferens ”Länge leve fördomarna” på Malmö stadsteater.

Anne Lundberg var moderator på konferensen där Joumana Haddad berättade om sitt arbete mot kvinnoförtryck i Libanon.
Från scenen berättade journalisten Joumana Haddad om sitt arbete för kvinnlig frigörelse i Libanon. Hon har skrivit tio böcker och är grundare till magasinet ”Jassad” som skriver om sexualitet och rätten till sin kropp. 
– Mina föräldrar sa att det inte var rätt tid för ett sådant magasin. Men om man sitter och väntar på rätt tid så kommer inget att hända, sa Joumana Haddad.
Hon menar också att västvärlden inte kan rädda andra länders kvinnor från förtryck.
– Murarna kan inte rivas från utsidan, bara från insidan.
Jourmana Haddad pratade om hur manipulerade människor är av religion. När publiken ställde frågor handlade det bland annat religion och kvinnoförtryck. Joumana Haddad sa att kampen mot patriarkatet och religion hänger ihop.
– Religiösa människor använder inte sin hjärna. Vi måste kämpa emot. Religion är något man ska hålla privat.
En i publiken fick mikrofonen, hon tycker att kvinnokamp inte får bli en kamp mot religion.
– Det är farligt att starta ett krig mot religion, det delar folk. Istället behöver vi dialog mellan människor där vi får lära oss om varandra.
Det var bara en av publikens många engagerade frågor som ledde till diskussioner och reflektioner från föreläsarna på scenen.
Även kammaråklagare Ulrika Rogland föreläste. Konferensen avslutades med att sju så kallade mångfaldshjältar fick ta emot pris.
Gå till toppen