Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kostsam jakt på dödliga spöknät

Många, många mil spökgarn dödar inte bara fisk utan även säl och tumlare.
Bara i Öresund i fjor fiskade två båtar upp nära 13 kilometer herrelösa garn.
Igår befriades en sjunken fiskebåt utanför Trelleborg från näthärvan ombord.

Det är mest fintrådiga rödalger, gaffeltång och små, små blåmusslor i näten som Bengt Andersson halar upp med sin nätdragare. Men också en skaplig torsk som ännu är fast i köttet.
– Den har suttit något dygn, säger Bengt Andersson.
Problemet med nät som på olika sätt sliter sig och börjar leva sitt eget liv uppmärksammas allt mer, både nationellt och internationellt. Men utöver ett antal riktade projekt finns det ännu ingen nationell plan för hur de ska tas omhand.
– Det är egentligen två problem, säger Johanna Eriksson på Havs- och vattenmyndigheten. Dels har vi kostnaden för att leta efter och plocka upp spökgarnen, dels är frågan hur vi ska förhindra fiskegarn från att bli spökgarn.
Johanna Eriksson säger att hon i våras såg embryot till ett nationellt program vid ett möte mellan myndigheter och fiskeintressen i Simrishamn. Där har det internationella kommunala nätverket för kustkommuner runt Östersjön, KIMO Baltic Sea, sitt huvudkontor.
– Men frågan är också aktuell i EU genom havsmiljödirektivet och de internationella samarbetsorganen Helcom och Ospar, säger hon.
I Öresund har länsstyrelsen i flera år använt pengar från staten och EU för att finansiera draggning efter förlorade fiskenät. Under en dryg månad varje år har de två engagerade båtarna tagit upp mellan 13 och 18 kilometer garn.
– Att vi inte ser färre spökgarn i Öresund tyder på att förlusterna av fiskenät inte minskar, säger Johanna Eriksson. Det är förmodligen den täta fartygstrafiken som är problemet.
Knappt två sjömil ut från kusten mellan Trelleborg och Smygehuk är det tio meter djupt och ingen fartygstrafik. För sju år sedan sjönk av okänd anledning en fiskebåt på platsen och den fick filmaren Joakim Odelberg nys om.
Han har tidigare gjort den uppmärksammade filmen ”Spöken i Östersjön” för stiftelsen Baltic Sea 2020:s räkning. Nu arbetar han på en uppföljning av filmen. För just den här insatsen bidrar Trelleborgs kommun, Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelsen till finansieringen.
– Jag har sett mycket fisk som fastnat och sett säl som drunknat i näten, säger Joakim Odelberg och berömmer kommunen och myndigheterna för hur snabbt de reagerade på hans propå.
Patrik Holmberg, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden (C) i Trelleborg, säger att det inte är självklart att kommuner ska bidra till att fiska efter spöknät.
– Men näten är en fara och så finns det den känslomässiga aspekten av att fiskar och djur far illa, säger han när han övervarar fisket efter spöknät i Östersjön.
Gå till toppen