Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mobilia blir ny stadsdel

1968 var Mobilia Malmös första köpcenter. 2013 är det Malmös första icke-köpcenter.

”Ta på er om ’två veckorglasögonen’ för att förstå hur det ska se ut”, säger Anders Murmark, marknadsområdeschef för Mobilas ägare Atrium Ljungberg, när han visar runt i lokalerna.Bild: Åsa Sjöström
Samtliga inblandade – vd:n och marknadschefen på Mobilias ägare Atrium Ljungberg, de två arkitekterna och ett kommunalråd – var under tisdagens pressvisning övertygade om att den nybyggda delen av Mobilia är mer stad än shoppingbubbla.
Inomhusgator, ett torg i Lilla torgs storlek, nya bostäder och butiker ut mot gatan har varit viktiga delar i att göra om 1960-talscentret i utkanten av Malmö till en ny del av city.
Kommunalrådet Lari Pitkä-Kangas (MP) var på plats under rundvisningen för att prata om hur väl konceptet passar in i Malmö.
– Det är viktigt för oss att det byggs på ett annat sätt med plats för cykel- och gångtrafik. Det här är inte ett köpcenter som drar sönder staden. Det går inte att jämföra med stora Bernstorp, säger han.
Frågan om Malmö behöver mer shoppingyta undviker han att svara på.
– Det är inte en fråga för mig. För mig är det här en handelsplats, inte ett köpcentrum.
Uppe på terrassen till det nybyggda sextonvåningshuset ovanpå Mobilia sträcker sig utsikten ända till Lund och Ven. Hyreshuset står klart för inflyttning i maj 2014, det mindre huset bredvid med nio våningar tar emot sina första hyresgäster redan om en månad.
Med två veckor kvar till invigningen den 26 september är arkitekterna Mats White och Per Aage Nilsson nöjda.
– Här kommer att vara folk dygnet runt, uteserveringar och lokaler avsatta för kultur. Vi har lyckats bygga om ett köpcenter till en stadsdel, säger Mats White.
Sydsvenskan play. Titta närmare på nya Mobilia på Sydsvenskan.se.
Gå till toppen