Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rutinfråga satte bollen i rullning

På mindre än ett dygn fick världens ledare en ny spelplan i den syriska krisen.
En fråga på en presskonferens i London resulterade snabbt i ett utspel från Moskva, en kursändring i Damaskus och en ny dagordning i Vita huset.

Den första bollen spelades närmast rutinmässigt. Sju passningar senare hade världspolitiken förändrats:
1Margaret Brennan är utrikespolitisk journalist på amerikanska CBS. Hon följde utrikesminister John Kerry i hälarna på Europaresan. På måndagens presskonferens i London frågade Brennan:
– Finns det något som Assads regering kan göra för att stoppa ett militärt angrepp?
2John Kerry tänkte ett ögonblick och svarade:
– Absolut. Han skulle kunna överlämna vartenda ett av sina kemiska vapen till det internationella samfundet inom en vecka. Men det har han ingen tanke på att göra.
3Jennifer Psaki är talesperson på det amerikanska utrikesdepartementet. Hon gick snabbt ut och ”förtydligade” John Kerrys uttalande:
– Utrikesminister Kerry har gjort en retorisk kommentar om det omöjliga och osannolika i att Assad skulle överlämna sina kemiska vapen.
4Sergej Lavrov är utrikesminister i Ryssland. Trots dementin gjorde han snabbt Kerrys funderingar till ett regelrätt utspel:
– Vi uppmanar Syriens ledning att inte endast ställa sina kemiska vapen under internationell kontroll, utan också förstöra dem, sade Lavrov i måndags eftermiddag.
Han tillfogade att han överlämnat detta förslag till den syriska regeringen och hoppades på ett snabbt och positivt svar.
5Walid Al-Muallim är utrikesminister i Syrien. Han befann sig i Moskva i måndags och svarade snabbt:
– Syrien har reagerat positivt på ett förslag från Ryssland, att ställa sina kemiska vapen under internationell kontroll. Vi välkomnar detta initiativ.
Den syriske utrikesministern sade inte att president Assad accepterat idén. Men med sitt svar bekräftade han att Syrien har kemiska vapen, något som regimen hittills inte medgett.
6Harry Reid är demokratisk politiker från Nevada och majoritetsledare i senaten. När han hörde det syriska svaret tog han snabbt kontakt med partikamrater.
Senatorn Dianne Feinstein från Kalifornien, ordförande i senatens underrättelseutskott, sade att hon skulle ”välkomna ett sådant steg”.
Tidigt på måndagskvällen sade Harry Reid till medierna att han inte tänkte tvinga fram en omröstning i senaten på onsdagen som planerat, utan att den kunde vänta åtminstone till nästa vecka.
7Hillary Clinton var tidigare utrikesminister i USA. Sent i måndags eftermiddag besökte hon Barack Obama i Vita huset. De diskuterade Lavrovs förslag. Efteråt sade Clinton till journalisterna:
– Detta kan vara ett viktigt steg i försöken att hindra Syrien från att använda kemiska vapen igen.
8Barack Obama hade bokat in sex tv-intervjuer på måndagskvällen. Hans ursprungliga syfte var att övertyga opinionen om det nödvändiga i att attackera Syrien. Nu kom intervjuerna att handla om det motsatta.
– Detta är möjligt, sade presidenten till CNN om Lavrovs förslag.
– Absolut, om det verkligen händer, svarade han när ABC:s reporter frågade om detta innebar att attacken sköts på framtiden.
När det var NBC:s tur gick Obama ännu ett steg längre och betecknade det syriska svaret som ett ”potentiellt signifikant genombrott”.
Sedan satte sig presidenten för skriva några nya meningar i tisdagskvällens tal till nationen.
Källor: ABC, BBC, CBS, New York Times, Spiegel, Washington Post m fl.
Gå till toppen