Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Badanstalt får nytt liv med kultur

I nästan hundra år fungerade Sjællandsgade bad som badrum för fattiga familjer på Nørrebro.
Med åren minskade badbesöken och badet stängdes 2010. Ett gäng frivilliga har renoverat de nyklassicistiska lokalerna och vill nu erbjuda mer än karbad och dusch – ett kulturbad.

Jakob Oksbjerg bor i närheten av den återuppståndna badanstalten, men det är första gången han är här.
Nu står han i duschen, och är på väg in i bastun.
– Jag gillar idén med ett socialt badande, jag brukar gå på badet i Christiania ibland. Jag har dusch i min lägenhet, men bastu har man ju inte, säger han.
Fortfarande finns det ungefär 6 000 lägenheter på Nørrebro som saknar eget badrum, upp emot 20 000 i hela Köpenhamn.
– Vi har fortfarande dusch i källaren, jag brukade ofta komma hit innan badet stängde, säger Maiken Kjærulff, som gör sitt första pass som frivillig badvakt på Sjællandsgade bad.
I hennes hus på Nørrebro är det många lägenhetsinnehavare som installerat badrum de senaste tio åren. Men det är dyrt, tar utrymme i en liten bostad och har andra nackdelar, tycker hon:
– Jag har tre barn, och då blir det lätt kö till ett badrum på morgonen. När duschen är i källaren blir det inte samma belastning. Och så är det vicevärden som städar utrymmena, fast man tar ju reda på sina hårtussar förstås.
Under hela våren har frivilliga från Föreningen Sjællandsgade bad spikat, hamrat, målat och fixat under arbetshelger i den gamla badanstalten.
För lokalerna var i uselt skick när kommunen stängde badet.
– Det droppade från rören, det var rost överallt, säger Bettina Rønning, som sitter i föreningens styrelse och är något av en sammanhållande kraft.
De badgäster som brukade komma, och som nu börjar komma åter, är en brokig skara från samhällets alla skikt. Hemlösa, unga akademikerfamiljer som trivs på Nørrebro, kvinnor som tar med barn eller barnbarn eller väninnor för att ligga i varsitt badkar och prata.
På männens avdelning finns ett gäng stamgäster som gärna sitter i bastun och snackar, förstår vi. Ungefär som herrbastun på Ribersborgs kallbadhus.
Maiken Kjærulff åker ibland till Malmö och Ribban för att vinterbada. I Danmark måste man vara medlem av någon förening för att få tillgång till isvak.
– Det jag gillar med badanstalten här är att man kommer hit bara för att bli ren, det luktar inte klor. Det är lugnt och skönt, och det passar att stanna till när man varit ute och sprungit.
Badet huserar på två våningar i den gamla tegelbyggnaden, som är jämngammal med Simeons kirke och Guldbergsskolen på torget. När Nørrebro fylldes med arbetarbostäder i början av 1900-talet skulle både den andliga och kroppsliga hygienen skötas.
De små kaklade badhytterna med dusch är kulturmärkta och får inte rivas. De har kompletterats med stiliga italienska badkar på lejontassar. Och helt nya bastuavdelningar, både på dam- och herravdelningen.
En av nymodigheterna som erbjuds är ”gusesauna” som inte har något med gosighet att göra, utan är våtbastu med eteriska oljor. Den är populär. Annars är det karbaden som är speciella för Sjællandsgade bad.
Priserna är modesta – alla ska ha råd. En dusch kostar 19 kronor, karbad 50, bastu 30.
Det finns tankar om ett samarbete med ett stödboende för våldsdrabbade kvinnor på Jagtvej.
Men Föreningen Sjællandsgade bad har ambitionen att använda badet för många sorters social samvaro, kulturevenemang, krokitecknarkurser och föreläsningar. Akustiken är inte att leka med.
– I oktober kommer det operasångare och uppför en klassisk opera på damavdelningen, berättar Bettina Rønning.
– Fast då är det meningen att gästerna behåller kläderna på.

Sjællandsgade Bad

Badinrättningen uppfördes 1917, då de flesta lägenheter på Nørrebro saknade badkar eller dusch.
Köpenhamns kommunen beslutade 2010 att stänga badet.
Föreningen Sjællandsgade bad bildades 2011 av tidigare badgäster och anställda vid badet.
I maj 2012 blev badet kulturskyddat, och därmed får det inte rivas. Kommunen beslutade då att ställa upp med bidrag till hyra och värme, och föreningen sökte fondmedel till renovering och ombyggnad.
Sjællandsgade Bad smygöppnade 1 juli och håller nu öppet tisdagar, onsdagar och lördagar.
Gå till toppen