Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Försvarsministern om FRA

I en vecka har försvarsminister Karin Enström tigit
i FRA-debatten. Nu träder hon fram med sina synpunkter.

– Jag välkomnar den nya granskning som nu ska göras om FRA, säger försvarsminister Karin Enström (M), som igår kom på besök till Lund och Revingehed. Försvarsministern döljer inte att den nya granskningen kommit till stånd efter en nära dialog mellan FRA och försvarsdepartementet.Bild: Foto: Thomas Löfqvist
I förra veckan pekades Sverige ut som USA:s och Storbritanniens viktigaste allierade i en massiv övervakning av telekablar och internettrafik.
I torsdags vittnade den brittiske journalisten Duncan Campbell i EU-parlamentet om att Försvarets radioanstalt (FRA) är det "sjätte ögat" i en västlig underrättelseallians som i övrigt består av USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.
Och i måndags påstods FRA ha brutit mot svensk lag i sin övervakning.
Trots att hon är ytterst ansvarig för FRA har försvarsminister Karin Enström inte gett sig in i debatten. Hon har nöjt sig med en skriftlig kommentar om att det är naturligt för Sverige att samarbeta med andra länder.
Men i en intervju med Sydsvenskan hävdar hon nu att det saknas grund för alla påståenden om att FRA brutit mot lagen i samarbetet med USA. Dessutom klargör hon att FRA-ledningens beslut att begära en extra granskning av den egna verksamheten tagits efter "en nära dialog" med försvarsdepartementet.
– Vi har ju en ständig dialog med myndigheten. Det har vi alltid, säger hon.
Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten (Siun) har vid nio tillfällen sedan 2009 kritiserat FRA för olika typer av regelbrott. Men enligt försvarsministern går det inte att tolka något av dessa påpekanden som att FRA i allt för hög grad gått den amerikanska systerorganisationen NSA till mötes.
– Jag har svårt att se en sådan koppling. Kritiken visar snarare att kontrollen fungerar – och att FRA är lyhört för granskningen.
– Vi har en tydlig lagstiftning, ett tydligt regelverk och en tydlig kontrollmekanism. De påpekanden som Siun gjort visar att kontrollmekanismen fungerar, säger försvarsministern.
Karin Enström säger sig utgå från att FRA följer lagen – och från att FRA saknar möjlighet att kringgå reglerna. Men hon ser likväl positivt på den extra granskning som FRA begärt från Siun om samarbetet med USA, Storbritannien och andra länder.
– Jag välkomnar den granskningen. FRA vill gärna bli granskade på ett genomgripande sätt. En sådan granskning gjordes senast vid två tillfällen under 2011. Det är bra att det åter görs en genomgång av FRA:s samarbete med andra länder, säger hon.
Karin Enström påpekar att FRA "självklart ska samarbeta med andra" – och att det samarbetet sker helt enligt FRA-lagen – ett regelverk som tillkom 2009 efter flera års hårda diskussioner.
– Vi har kommit överens om en lagstiftning. Vi har kommit överens om en ordning. Min bild är att den kontroll som finns fungerar.
– Det här är viktiga frågor och ingenting jag vill bagatellisera. Men det ska inte råda några tvivel om att vår lagstiftning tillåter samarbete med andra länder.
Det blir så småningom upp till den nya FRA-chefen Dag Hartelius – med trettio års erfarenhet från UD, Försvarsstaben och EU – att hantera en ny granskningsrapport från Siun. Dag Hartelius utnämndes igår till ny generaldirektör för FRA och väntas tillträda den 1 november.
Gå till toppen