Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rovdjursförslag får hård kritik

Regeringen föreslår att vargstammen ska ligga på 170–270 individer, enligt förslaget till framtida rovdjurspolitik.

Bild: Foto: Jonas Ekströmer
Enligt Naturskyddsföreningen öppnar det för en jakt som halverar dagens stam på cirka 400 vargar.
Såväl Världsnaturfonden (WWF) som Naturskyddsföreningen (SNF) är upprörda över regeringens proposition.
– Vi har jobbat i decennier för att få upp stammarna på våra stora rovdjur, och nu vill regeringen med några penndrag halvera stammarna, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Han misstänker att de nivåer för rovdjuren som regeringen föreslår kommer att fungera som tak för stammarna, snarare än lägstanivåer – åtminstone vad gäller vargen.
– Men det finns inget vetenskapligt stöd för de här siffrorna. Regeringen har lagt sig på lägsta tänkbara nivå. Vi kommer nu, tillsammans med WWF, att skriva till EU-kommissionen och påpeka detta, säger han.
Tom Arnbom, ansvarig för rovdjursfrågor på WWF, menar att propositionen är ett "jättestort" bakslag för rovdjurspolitiken.
– Alltihop är väldigt tråkigt. Det här kommer att öka konflikterna mellan skydds- och jaktförespråkare, säger han.
– Helt klart handlar det enbart om röstfiske från Centerpartiets sida. De vill ha licensjakt redan i januari. Därför har propositionen hastats fram.
Till skillnad från miljöorganisationerna är Jägareförbundet positivt till många delar av propositionen. Exempelvis anser man att det är bra att regeringen slår fast att samtliga stora rovdjur nu uppnått gynnsam bevarandestatus.
– Vi tycker det är mycket positivt att vi äntligen får ett beslut, en tydlig inriktning på rovdjursfrågan, säger förbundets ordförande Björn Sprängare.
Förbundet är dock missnöjt på en punkt. Antalet vargar är för högt i propositionen, 150 hade varit fullt tillräckligt, menar man.
Enligt det förslag till framtida rovdjurspolitik som miljöminister Lena Ek (C) i dag presenterade ska större hänsyn ska tas till privatpersoner och företagare i rovdjursområden. Hon betonade på dagens presentation att det inte rör sig om någon ny politik eller någon ny modell.
Regeringen vill att det antal djur som är gynnsamt för artens bevarande ska vara indelat i intervaller. Detta för att ge större flexibilitet lokalt. Länsstyrelserna föreslås få ökade befogenheter att fatta beslut om jakt, exempelvis när det gäller varg.
Möjligheten att få ersättning för rovdjursangrepp ska förbättras, enligt Ek. Samerna ska också få mer hjälp att både förebygga och ersätta skador på ren.
På en fråga om man ska tolka intervallerna som att det är det önskade antalet djur, svarade Ek att intervallerna ökar möjligheten för regionala beslut i områden där rovdjurstätheten är hög.
När det gäller vargen ligger det givna intervallet på ungefär hälften av det faktiska antalet vargar i dag.

Förslag till rovdjurspopulationer

Regeringen vill att det antal djur som är gynnsamt för artens bevarande ska vara indelat i intervaller. Detta för att ge större flexibilitet lokalt.
Vargstammen föreslås ligga på 170–270 individer.
Björnstammen på 1 100–1 400.
Järv på 500–600.
Lo på 700–1 000.
Kungsörnar mäts annorlunda, då man räknar i häckande par. I propositionen föreslås att det ska finnas 150 par.
Gå till toppen