Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Växande succé för vitsig grupp

På vingar av skägg flyger gruppens namn runt jorden.
Festivalaktuella The Bandettes har gjort sig mest känt för ”The Beard Song”.

Malmöbandet The Bandettes består av Hannah Billing, Kajsa Orreteg, Anna Edström och Emeli Ek. Med ”The Beard Song” har de nått långt utanför Sverige.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Vi la ut videon till låten på Youtube och skickade länken till olika ställen där vi trodde den skulle uppskattas, berättar trumslagaren Emeli Ek.
Hårbollen kom i rullning på nätet. Att tala om ett (video)klipp för Malmöbandet vore att hårdra det, men inte kammade gruppen noll heller.
En vecka lockade videon till hela 6 000 visningar och både privata skägg och skäggorganisationer från olika hörn i världen har sprayat The Bandettes med glada hurrarop. Men så är också låtens raka budskap att män med hår på hakan är vackrast.
– Ja, där fick man uppleva sociala mediers genomslag på riktigt, säger sångerskan och gitarristen Anna Edström. Det har jag aldrig gjort på nära håll förut.
Faktum är att The Bandettes, som häromveckan släppte debutalbumet, i sina låtar gärna tar vara på countryns texttradition, den som handlar om ordlekar och att vända på ordspråk.
– Vi har rena ordvitstävlingar i bandet och det smittar nog av sig på musiken också, funderar Anna Edström. Allt måste ju inte vara så allvarligt alltid.
Emeli Ek tar som exempel låten ”Talk”, där bandet sjunger ”talk, talk, talk” så att det låter just som rena snacket.
– Och ”Train Song” blev en sorts programmusik, för att nu använda en term från en annan genre, man hör tåget tuffa på.
I ”Take Me Home to The City” vänder Anna Edström bakochfram på John Denvers klassiska ”Take Me Home, Country Roads” och konstaterar att hon är en stadstjej. Texterna är viktiga för bandmedlemmarna som gärna tar chansen att berätta historier där.
The Bandettes fick sin nuvarande laguppställning för ett och ett halvt år sedan, efter att basisten Hannah Billing och Anna Edström (barndomskompisar) slagit sig ihop med Annas musikhögskolekollegor Emeli Ek och Kajsa Orreteg, keyboardist.
– Ingen av oss hade spelat country förut, avslöjar den sistnämnda.
– Men vi är tydligen tillräckligt mycket country för att platsa på Söderslätts countryfestival och det ska bli fantastiskt kul, säger Anna Edström.
En tysk och en svensk countryradiostation har pluggat den nya plattan och The Bandettes har hunnit avverka spelningar på Inkonst, Debaser, Moriskan och Babel. I höst väntar en konsert på Folk å rock, samt spelresor till Stockholm och Göteborg.
Jazz, frijazz, hårdrock, blues och soul är vad de fyra mest ägnat sig åt tidigare. Men när Anna Edström hade varit ute och rest ett år kom hon hem med fickorna fulla av nya egna sånger, som visade sig vara countrylåtar. Hannah, som hon nu ville bilda ett band med, var tveksam till countrystuket.
– Men så började vi spela och det blev magiskt, förklarar Hannah Billing.
Nu lär sig The Bandettes country-genren ”inifrån”, genom praktiskt spelande.
– Samtidigt kan vi stoppa in bitar av det vi spelat tidigare, säger Emeli Ek. Alla är med och färgar.
– Och man vet aldrig vad som kommer ut i andra änden, konstaterar Hannah Billing. Låtarna får ett eget liv.

The Bandettes

Vad? The Bandettes, skivaktuellt malmöitiskt country/folkpop-band.
Var? På Söderslätts countryfestival.
När? På lördag klockan 15.45.
Söderslätts countryfestival? Hålls i Anderslöv denna fredag-lördag. På menyn bland annat Eva Eastwood, Jamie Meyer, Danne Stråhed, Svenne Rubins, Nikola Sarcevic och Little Gerhard.
Gå till toppen