Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kom ihåg att du har ångervecka

Facebook fortsätter stadigt att ta marknadsandelar, luras inte att tro något annat bara för att ni då och då hör talas om vänner som stänger sina konton, eller rapporter om att inloggningstiderna krymper något.

Andreas Ekström.
Den senaste uppgift jag såg gör gällande att en genomsnittlig Facebookanvändare är inloggad 52 minuter per dag.
Det är en extremt uppseendeväckande siffra, förstås, men man ska då hålla i minnet att många håller en Facebookflik öppen i webbläsaren för att ständigt kunna nås via chattfunktionen – det betyder ju inte att de samtidigt är aktiva på sajten.
Men skulle du vara bland dem som ändå vill stänga ditt konto, så har jag några enkla råd här.
Se till att rädda de bilder du vill rädda. Om du ofta har laddat upp grejer direkt från mobilen och inte sparat dem någon annanstans så kan program som Photograbber och Pick & Zip hjälpa dig med sökning och nedladdning.
Lagringsmöjligheter för bilder finns otaliga på nätet, men en egen robust separat hårddisk är inte att förakta.
Om du vill arkivera dina data så klickar du på "Inställningar" och sedan nedladdningslänken längst ner på sidan. Du kan dessutom plocka ut kontaktuppgifter till din adressbok för olika system, ganska enkelt.
Att leta upp platsen där man faktiskt raderar sitt konto är jättesvårt – avsiktligt så, förstås. Facebook vill ju inte att du ska sluta använda Facebook. Använd den här direktlänken när du är inloggad: facebook.com/help/delete_account och du kommer rätt. Eller för all del: googla "delete Facebook account"! Glöm inte att också ta bort eventuella appar från telefon och läsplatta.
Kom ihåg att du har ångervecka, eller till och med två ångerveckor. Om du loggar in igen inom de närmsta fjorton dagarna så finns din information kvar.
Så ska man göra det då? Det kan bara du själv bestämma. Men mitt generella råd är nej. Den digitala revolutionen pågår, och det är vi som lever nu som utformar den. Det är bättre att vara med, lära sig, använda och påverka, än att ställa sig helt utanför.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen