Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nominerad till företagarpris

Han är en av 24 nominerade till utnämningen ”Årets unga företagare” som avgörs i Stockholm i oktober. Christofer Eriksson startade Svenska Alarm som 25-åring och har i dag ytterligare tre bolag varav ett nyligen började sälja i England.

Christofer Eriksson, grundare och vd på Svenska Alarm.Bild: Foto: Jenny Leyman
Vad är du mest nöjd med det senaste året?
– När jag var 25 satte jag tre mål som jag skulle ha nått innan jag fyllde 30. Det var att starta ett fastighetsbolag, ha ett exportbolag och att omsätta mer än tio miljoner. Nu är hyresfastigheten köpt och ett av mina bolag har börjat exportera utomlands. Omsättningsmålet når jag inte, men det är bara att kämpa och se till att klara det nästa år istället.
Hur kopplar du av?
– Jag har haft väldigt svårt att slappna av tidigare men på sistone har jag blivit bättre på att ta mig tiden att träna. Den senaste sporten jag utövar är paddel, det är skitkul.
Varför är det bättre att vara entreprenör i Skåne än på andra platser?
– Jag är med i ett nätverk som heter Young Entrepreneurs of Sweden med 170 unga entreprenörer, jag sitter i styrelsen. Det finns ett par anledningar till att det är bättre här, det är lättare att hitta arbetskraft, hyrorna är lägre och boendemöjligheterna för personalen är bättre.
Vilken ålder upplever du att du är i just nu?
– Vissa dagar känner jag mig som 20 och vissa dagar känner jag mig som 40. 20 är jag när jag är ute och dricker sprit och 40 är jag dagen efter.
Vilken motgång har du lärt dig mest av?
– Jag och min polare startade ett obemannat solarium när vi började plugga. Vi tänkte att det skulle bli en inkomst under studierna som knappt krävde något jobb. Men det är min största motgång, vi avyttrade det i somras. Motgången beror på att vi skrev på hyresavtal som vi i efterhand känner att vi blev lurade på. Det jag lärde mig var att akta mig för hyresavtal i företag. När du hyr något får du ingen tillgång, du äger det inte själv, och det kan bli väldigt dyrt.
Nämn en viktig lärdom från din barndom!
– Jag borde ha varit bättre på att plugga engelskglosorna.
Vad får dig att skratta högt?
– Middag med mina grannar och vänner. Några av mina bästa vänner har jag lärt känna i trappen. Vi har väldigt god grannsämja och hittar på saker ihop, bland annat ska vi åka till Hamburg i december.
Vad är vår tids största bluff?
– Vår lånekonsumtion, att vi är så extremt belånade i västvärlden i dag. Vi lever på tillgångar som inte finns och jag har svårt att se det gå ihop.
Om du plötsligt fick tio miljoner, vad skulle du göra med dem?
– Investera dem i mina bolag. Jag skulle satsa mer i teknisk utveckling och satsa mer internationellt. Jag skulle vilja anställa fler människor och starta fler kontor runtom i Sverige.
Har du något nördigt specialintresse?
– Ja, på senare år har jag lärt mig att plocka svamp. Jag är amatör, men jag har laddat ner en app och för några söndagar sedan låg jag och gick igenom alla svampsorter. Det händer att jag dagdrömmer om att plocka svamp.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen