Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cykelturen slutade med brutet kindben

Mitt på cykelvägen står en lyktstolpe. Marinko Lipovac cyklade rakt in i stolpen, flög tre meter och svimmade av. – Den är olyckligt placerad, säger Håkan Lockby, gatuchef i Lunds kommun.

För tre veckor sedan cyklade Marinko Lipovac in i en lyktstolpe som står synnerligen dåligt placerad mitt på en cykelbana på Kalkstensvägen på Gastelyckan.Bild: Linda Axelsson
En fredagskväll i augusti begav Marinko Lipovac sig ner på stan för att äta en bit mat. Med det blev ingen trevlig fredagsmiddag. Mitt på cykelvägen stod en lyktstolpe, skymd bakom en busskur och han hann inte väja undan.
– Jag kom i ganska hög fart och helt plötsligt möttes jag av en lyktstolpe. Och vilken smäll det blev. Jag flög tre meter och blev liggande avsvimmad tills en man kom fram till mig, säger han.
Peter Hedegaard, som jobbar i närheten, var först på plats efter olyckan.
– Jag hörde en kraftig smäll, det var som ett skott mitt i natten. Jag sprang fram till honom och han låg blixtstilla. Jag var orolig men jag blev lugnare när han rörde på sig och började prata med mig. Han såg väldigt chockad ut, var helt blodig, kindbenet var intryckt och han hade andningsbesvär. Han fick komma med in på företaget där han tvättade av sig och sedan ringde jag efter en ambulans som tog med honom till akuten, säger han.
– Jag är evigt tacksam för att han hjälpte mig, tur att det finns sådana människor. Jag ska skicka honom en blomma, säger Marinko Lipovac och ler.
På akutmottagningen röntgades han. Bilderna visade att kindbenet var brutet och han fick stanna kvar hela natten för observation.
– Jag har fortfarande ont tre veckor efter olyckan. Jag hostar blod och kan fortfarande inte träna på grund av smärtorna i bröstet. Men jag hade väldig tur, lyktstolpen träffade några centimeter från tinningen och jag hade lätt kunnat stryka med.
För några år sedan byggdes cykelvägen om då en busskur skulle byggas precis intill. Tekniska förvaltningen som är ansvarig för ombyggnaden bedömde till en början att lyktstolpen inte utgjorde någon fara. Men nu efter olyckan har de insett att den står dumt till.
– Vi kan nu konstatera att den är olyckligt placerad, säger Håkan Lockby, gatuchef i Lunds kommun.
Hur tänkte ni när ni lät lyktstolpen vara kvar mitt på cykelvägen, dessutom skymd av busskuren?
– Vi har gjort vårt bästa här och har gjort den bedömningen att det inte var någon fara.
Men den står ju mitt i vägen för cyklisterna?
– Jo, vi har gjort en felbedömning. Men det är ett mänskligt misstag som vi nu ska försöka åtgärda.
Kommer stolpen att flyttas?
– Jag kan inte svara på om det går att flytta den, men jag tror det. Vi håller på att utreda det nu och hoppas vi kan komma loss inom en vecka, säger Håkan Lockby.
Numer är Marinko Lipovac mer försiktig när han cyklar.
Cyklar du förbi där idag?
– Ja, det gör jag, men jag får lite ångest. Jag är mycket mer försiktig nu än jag var förr. Jag ska skaffa hjälm, jag lovar, skrattar han.
Marinko Lipovac har ansökt om skadestånd och Lunds kommuns försäkringsbolag håller nu på att utreda detta.
Gå till toppen