Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kakelbjässe vakar över hela familjen

Få värmekällor sprider sådan trivsel som en kakelugn. Numera även uppmärksamhet, eftersom bara ett fåtal överlevde 60- och 70-talets rivningshysteri.
Vår svulstiga kakelugn lyckades överleva vågen av rivningshysteri.Bild: Lena Forsfält
I vår nya, eller snarare rätt gamla, lägenhet har vi fått glädjen att hysa en pampig kakelugn. Den mäter närmare 3,30 från golv till tak och är en magnifik pjäs i brun- och grönglaserad keramik, rikt utsmyckad med figurer och mönster. Ovanför frisen tronar en relief som är en interiör från vad som verkar vara ett tyskt värdshus. Högst upp har den smyckats med fyra runda kakelplattor på rad i en mörkare nyans.
Den kan inte kallas direkt vacker, snarare svulstig, men ger våningen mycket karaktär.
– Nämen oj, är den vanligaste kommentaren när folk kommer på besök och överraskas av denna kakelklädda bjässe.
Tyvärr råder eldningsförbud på grund av opålitliga rökgångar. Mysfaktorn består av själva sällskapet. Man känner sig aldrig ensam i det här rummet. Det är lite som att dela lägenhet med ytterligare en individ.
Tonårssonen ställdes sig dock kallsinnig. Vid första mötet blängde han på kakelugnen.
– Den är ful. Hemsk. Läskig. Och så har den ögon, deklarerade han och pekade upp mot de runda kakelplattorna som han tyckte glodde ondskefullt.
Senare visade det sig att han sett för många dåliga skräckfilmer där hemska saker utspelat sig i övergivna hus med knarriga golv och vittrande kakelugnar.
Så kom dagen när alla flyttkartongerna bars in och staplades ovanpå varandra. Efterhand var det bara ”ögonen” som kikade ut över lådorna. Sonen begrundade kakelugnsmonstret som nu knappt syntes. De runda plattorna tittade snarast hjälplöst på honom.
– Hmm, okej då, muttrade han.
Senare arrangerades en soffgrupp runt pjäsen och en viss acceptans uppstod. Nu kan han till och med kosta på sig en förstulen klapp på den blanka kakelfrisen när han går förbi. Att alla kompisar tycker att kakelugnen är riktigt ”najs” hjälper också till.
Och jag tycker det känns rätt tryggt att ha ett kakelugnsmonster med fyra ögon som vakar över familjen.
Gå till toppen