Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD ryckte fram i kyrkovalet

Sverigedemokraterna gjorde en kraftig framryckning i kyrkovalet enligt det preliminära resultatet. Däremot gick borgerliga partier tillbaka. Valdeltagandet ökade något men är fortfarande mycket lågt.

Under söndagen kom rapporter om god aktivitet i vallokalerna och därmed hopp om bättre valdeltagande den här gången. I Katarina församlings vallokal på Högbergsgatan i Stockholm strömmade ett stort antal väljare in sedan dörrarna slog upp klockan 9.
– Det har varit bra tryck, över förväntan, sade vallokalsförrättaren Ivar Ellström Dehnich.
Men med 1 664 räknade valdistrikt av 2 247 låg valdeltagandet på 12,6 procent, jämfört med 11,9 procent i valet 2009.
Malva Fürst är förstagångsväljare i kyrkovalet.
– Jag röstar för att jag inte vill att Sverigedemokraterna ska komma in, sade hon till TT i Katarina församlings vallokal.
Hennes förhoppning kom på skam, i alla fall på riksplanet där SD gick från 2,9 till 6,2 procent. Därmed får partiet 15 mandat av de 251 som stod på spel i kyrkomötet.
Borgerligt alternativ och Kristdemokraterna backade, medan Socialdemokraterna ökade. Det slutligt resultatet blir klart först när personrösterna räknas i samband med att stiften gör den slutliga röstsammanräkningen. Därför dröjer det innan man säkert kan säga vilka personer som kommer att besätta mandaten.
Valet gäller kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och det nationella kyrkomötet, kyrkans högsta beslutande organ, där det inte finns någon spärr som i riksdagsvalet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen