Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Skola flyttar in i Sankt Lars

Framtiden för Sankt Lars blir skolor och inte sjukvård. När psykiatrin flyttar ut flyttar Internationella engelska skolan in.

Psykiatrin håller på att lämna huset men kontraktet på lokalerna varar året ut. Efter årsskiftet totalrenoveras hela huset av ägaren, fastighetsbolaget Hemsö. Till hösten nästa år ska det stå klart.
– Skolan blir en av två större hyresgäster. Det pågår förhandling med den andra hyresgästen som är en större aktör inom vårdverksamhet. Resterande ytor är öppna för hyresgäster som vill etablera sig inom till exempel ortopedi, livsmedelsforskning, kiropraktik, fotvård, massage, blomsterhandel eller kafé, säger Fredrik Alvarsson, regionchef syd på Hemsö.
Den yttre fasaden kommer inte att genomgå några större förändringar även om fönstren byts ut.
– Teglet behåller till största del sin karaktär, förändringarna sker framförallt inne i byggnaden.
Det krävs omfattande renovering för att anpassa lokalerna till nya hyresgäster, men rivning har det inte varit tal om.
– Det mest hållbara är alltid att bevara, det minst hållbara är att riva och bygga nytt. En ombyggnad är betydligt mindre störande för omgivningen än en nybyggnad, säger Fredrik Alvarsson.
Inriktningen för området är utbildning, friskvård, förebyggande vårdverksamhet. Detaljplanen tillåter inte boende och dessutom bygger Riksbyggen redan i närheten.
Byggnaden med sina 13 000 kvadratmeter ligger precis vid infarten till parken.
– Vi vill ta vara på det gröna. Vi vet att gröna miljöer ger goda studieresultat.
Parkeringsplatsen vid byggnaden ska finnas kvar och nya verksamheterna beräknas inte leda till ett ökat behov av platser.
– Vi tror inte att det blir mer trafik och bilar, säger Fredrik Alvarsson.
Internationella engelska skolan har redan startat i Sankt Lars-parken med 67 elever i tre klasser. Till nästa hösttermin flyttar skolan in på cirka 4 500 kvadratmeter på fyra våningar i den södra delen av huset. På de två översta våningarna blir det kontorsverksamhet.
– Då blir det ungefär 300 elever i årskurs fyra till nio, säger Per Ola Olsson rektor på Internationella engelska skolan.
Sankt Lars-parken var ett självklart val för skolan.
– Området är ju ett campus, ett skolområde i sig själv, säger Per Ola Olsson.

Vårdlokalerna för små redan från start

Grenverket blir det nya namnet på huset som byggdes 1964–1967.
Byggnaden är ritad av arkitekten Klas Anshelm och planerades inför att landstinget skulle ta över den psykiatriska vården, men var för liten redan när den öppnade.
Källa: Lunds bevaringsprogram

Hemsö har tagit över parkens byggnader

Fastighetsbolaget Hemsö har ägt Sankt Lars-parken och byggnaderna öster om Höje å sedan 2005. Det är totalt 31 byggnader på 53 000 kvadratmeter.

Gå till toppen