Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vd för Precise Biometrics säljer

Lundabolaget Precise Biometrics vd Thomas Marschall har sålt hela sitt aktieinnehav i bolaget. Han förklarar beslutet med att han behöver pengar för att klara bodelningen efter sin skilsmässa.

Lundabolaget Precise Biometrics vd Thomas Marschall.Bild: Arkivfoto: Julia Lindemalm
— Jag skulle helst ha aktierna kvar, men det klarar jag helt enkelt inte ekonomiskt, säger Thomas Marschall till Sydsvenskan.
Försäljningen gäller knappt 1,9 miljoner aktier till ett värde av runt nio miljoner kronor.
Det handlar om en kostsam skilsmässa?
— Sådant kan man alltid ha många spekulationer kring, säger Thomas Marschall med ett avledande skratt.
Efter aktieförsäljningen har han fortfarande kvar 1,6 miljoner teckningsoptioner i bolaget.
— Min avsikt är att lösa in dem, men det har jag rätt att göra först efter nyår och då till kursen 2,40 kronor per aktie.
Han säger att ha haft för avsikt att sälja sina aktier under en tid, men att det har förhindrats av avtal som företaget skrivit och nyemissioner som genomförts.
Thomas Marschall säger sig inse att hans försäljning riskerar att påverka marknadens förtroende för företaget.
— Oavsett vad jag säger eller gör så kommer det att påverka marknaden och de konspirationsteorier som alltid finns runt ett bolag som vårt. Den enda möjligheten för mig att få tilltro är att visa att bolaget kan göra resultat och lever upp till de förväntningar som finns på oss, säger Thomas Marschall.
Men han menar samtidigt att hans personliga agerande har betydligt mindre betydelse för bolaget i dag än vad det hade för ett eller två år sedan.
— Vi är i dag del av en global trend kring biometri där mitt agerande i varje detalj inte är lika betydelsefullt för Precise Biometrics som tidigare. Så klart måste vi visa lönsamhet, men vi befinner oss på ett framgångståg där tilliten till bolaget inte avgörs av om jag köper eller säljer, säger Thomas Marschall.
Efter nyheten om försäljningen höjds genast kritiska röster om att Thomas Marschall åtminstone borde ha väntat med att sälja till efter att rapport för tredje kvartalet presenterats. Marknaden reagerade negativt och aktiekursen backade under förmiddagen idag, tisdag med drygt tio procent.
— Det finns aldrig ett rätt tillfälle för en vd att sälja eller köpa aktier i det egna bolaget. Marknaden kommer alltid att spekulera kring att jag då sitter på information som ingen annan har och som styr mitt agerande, menar Thomas Marschall.
Han tillträdde som vd för Precise Biometrics sedan 2006 och har varit aktieägare i bolaget sedan starten.
— Fast de senaste åren har jag minst fördubblat mitt innehav. Jag har köpt nya aktier i samband med varje nyemission som vi genomfört, säger han.
Gå till toppen