Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Främlingar har hittat stilen

När Tall Dark Strangers spelade in sin debutskiva bad de ljudteknikern höja stämsången. Igen. Och igen. Först när stämmorna var lika starka som ledsången var bandets medlemmar nöjda.
I morgon släpps resultatet, skivan ”Goodbye Charlie”.

Här på kafé Sugar Ditch har Tall Dark Strangers spelat och det fanns en tanke att ha släppefest för skivan här. ”Men vi vill att det ska komma jättemycket folk så det blir på Far i hatten i stället för att få plats”, säger Brita Björs. På var sin sida om henne sitter Jonas Frank Jirhamn och Max Tellving. Bebisen heter Jussi. På bilden saknas fiolisten Hanna Grahm.Bild: Foto: Emma Larsson
Att Tall Dark Strangers blev ett band har flera orsaker.
Jonas Frank Jirhamns och Max Tellvings familjer kände varandra när de växte upp. Jonas Frank Jirhamns countrylyssnande pappa var Max Tellvings dagpappa. Men eftersom Jonas Frank Jirhamn är tio år äldre umgicks de inte så mycket.
– Det var först när jag gick i gymnasiet som åldersskillnaden inte längre kändes så stor, säger Max Tellving.
Då startade de en duo som det inte blev så mycket med – just då. Långa och mörkhåriga som de är var i alla fall bandnamnet givet.
Fem, sex år senare började Jonas Frank Jirhamn på Musikhögskolan i Malmö. Där träffade han Brita Björs.
– Jag kände att henne måste jag hugga tag i innan någon annan gör det. För hennes personlighets skull och hennes röst.
Jonas Frank Jirhamn kom att tänka på sin avsomnade duo, kontaktade Max Tellving och drog med Brita Björs. Tall Dark Strangers hade återuppstått.
– Nu har de barn ihop, säger Jonas Frank Jirhamn om Brita Björs och Max Tellving som har med sig 3,5 månader gamle sonen Jussi till intervjun.
Sedan ett och ett halvt år tillbaka spelar även fiolisten Hanna Grahm i bandet. Hon kom med efter att en tidigare bandmedlem på banjo slutat på grund av tidsbrist.
Innan de hittade Hanna Grahm fanns en viss oro för framtiden.
– Det kan vara svårt att hitta någon som blir lika engagerad i ett band som de som redan är med. Vi letade en massa och jag trodde ett tag att det inte skulle gå, säger Brita Björs.
Men när hon undervisade på folkhögskolan i Malung träffade hon en amerikansk musiker där.
– Han sa: ”Har ni inte hört talas om Hanna, hon bor i Malmö.” Och så började vi fråga runt bland kompisar ifall någon visste vem hon var.
Till slut fann de henne. Hanna Grahms fiol i stället för banjo har gjort att bandets sound har ändrats.
– Banjo är mer rytmiskt, med korta snärtiga toner. Med fiol kan man välja mer hur det ska låta, säger Brita Björs.
Musiken drar fortfarande mot bluegrass.
– Men om vi skulle vara ett riktigt bluegrassband skulle vi vara fler. Vi har färre byggstenar men det är en kul utmaning, säger Max Tellving.
– Vår största fördel är att alla sjunger. Det är Brita och jag som leadsjunger men stämsången är en lika viktig del, säger Jonas Frank Jirhamn.
När skivan ”Goodbye Charlie” spelades in fick de om och om igen be ljudteknikern att höja ljudet på stämmorna, tills de till slut var lika starka som resten av sången.
– Vi gillar att mata på. Med mycket stämsång och mycket av allt, säger Brita Björs.
Jonas Frank Jirhamn är bandets nörd. Det är han som skriver låtarna, inspirerad av den amerikanska 1920-talsmusiken ”från bergen”. Det vill säga Appalacherna där de fattiga invånarna blandade europeiska musiktraditioner med afrikanska. Han har en digital samling på någonstans mellan 10 000 och 15 000 låtar.
– En bekant introducerade mig för den musiken. Då insåg jag att det var den största upptäckten i mitt liv. Det är många timmar som jag har spenderat med att lyssna på gamla gnissliga stenkakor.
– Gamla raspiga inspelningar är den coolaste musik som finns. Man tror alltid vi som lever just nu är så moderna, sedan inser man att allt har redan gjorts förut. Folk har alltid haft humor och gjort konstiga saker, säger Brita Björs.

Tall Dark Strangers

Vad: Malmöband som blandar amerikansk 1920-talscountry, -gospel och -populärmusik med egna låtar i samma stil.
Vilka: Brita Björs (sång och kazoo), Jonas Frank Jirhamn (sång, gitarr och ibland mandolin), Hanna Grahm (fiol och sång), Max Tellving (kontrabas, sång och gitarr).
Aktuella: Släpper debutskivan ”Goodbye Charlie” med en spelning på Far i hatten i Malmö Folkets park i morgon fredag. Skivan är utgiven av bolaget Gammalthea.
Fiolist. Benämning från 1600-talet. Används främst inom folkmusiken.
Gå till toppen