Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MRSA sprids snabbt i Danmark

Bara var femte som bär på MRSA-bakterier
vet att de är smittade, enligt nya uppskattningar.

En MRSA-odling på Smittskyddsinstitutet i Solna.Bild: Arkivfoto: Håkan Lindgren/Scanpix
– Vanligtvis upplever friska människor, särskilt de med ett bra immunförsvar, inte några symptom, medan sjuka människor får inflammationer eller liknande problem av bakterien, säger överläkaren och professorn Henrik Westh vid Hvidovres forkningscenter om MRSA till danska tidningen Ingeniøren.
Sedan 2009 har antalet MRSA-smittade fördubblats i Danmark, enligt en ny rapport. Samtidigt har antalet personer som smittats på sjukhus minskat. Istället pekas utlandsresor och ett sjukt lantbruk ut som orsakerna till den ökade spridningen. Enligt ett dagsfärskt pressmeddelande från danska myndigheter var 77 procent av alla slaktade danska svin smittade förra året.
– Det kan nästan inte bli värre, säger Henrik Westh till Ingeniøren. 
I måndags publicerade amerikanska myndigheter för första gången en rapport om hur många som dör av olika resistenta bakterier i USA och vad smittan kostar samhället. Minst 23000 människor dör varje år i USA på grund av resistenta bakterier, medan minst två miljoner människor smittas årligen i landet, enligt rapporten. MRSA är en av tolv resistenta mikroorganismer som rapporten bedömer som ett allvarligt hot i landet, medan tre andra organismer pekas ut som akuta hot i USA.
Mer:
Videnskap.dk: Amerikanske myndigheder: Millioner smittet med resistente bakterier 

MRSA

MRSA, methicillinresistent Staphylococcus aureus, är en stafylokockbakterie som har blivit motståndskraftig, resistent, mot vanlig antibiotika. Läs mer om bakterien på Smittskyddsinstitutets hemsida.

Läget i Sverige

Smittskyddsinstitutet publicerar löpande statistik på MRSA-fall i Sverige, siffrorna uppdateras varje månad.
Gå till toppen