Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Alla vill vittna, men vågar inte”

Många befann sig på bron i Kroksbäck då en pappa och hans son utsattes för ett misstänkt hatbrott. Trots att flera såg och filmade händelsen har polisen svårt att få in vittnesuppgifter.

– Alla vill vittna, men de vågar inte av rädsla, säger han.
Det var söndagen den 8 september som pappan och hans ett och ett halvt år gamla son angreps när de gick på en bro över Hyllievångsvägen. Pappan och sonen fick motta grova rasistiska uttryck. Pappan misshandlades av ett stort antal personer som försökte kasta ner honom från bron.
Sydsvenskan har träffat ett vittne som såg händelsen från sin balkong. Han hade precis varit och handlat när han såg att det var mycket folk på bron.
– Där var minst två–trehundra som hade kommit för att titta. Jag undrade vad det var som hände. Det var så mycket folk, att jag först inte såg vad det var. Men när de fick honom mot räcket såg jag att det var en afrikansk man som de slog.
– Jag såg ett slag i ansiktet. Jag såg en cykel som kastades. Alla på bron var inte inblandade. Men där var personer som slog på honom utan att veta varför, men de slog för att de kände de andra gärningsmännen.
– När polisen kom med sirener så smet alla. Det var bara den afrikanska mannen och pojken kvar. Alla andra försvann.
Vi sitter i soffgruppen i vardagsrummet och pratar om det som hände. Ute i hallen öppnas ytterdörren och barnen kommer hem från skolan på andra sidan Hyllievångsvägen.
Mannen har inga planer på att ställa upp som vittne. Inte heller någon annan som han har pratat med.
– Alla pratar om det här. Det är rädsla. Jag lovar att det är många människor som har sett det och flera som har filmat. Jag har själv sett en film. Den visar hur de lyfter upp honom och försöker kasta ner honom från bron.
– Men folk vill inte bli inblandade. Folk är rädda att de ska hamna i skit med den här familjen. Därför är folk rädda. De har kopplingar till droghandel på Kroksbäck. De har vapen.
Familjen som pekas ut bor i området. Vittnets version stöds också av fler uppgiftslämnare.
– Polisen vill ha vittnesmål i tingsrätten, men folk är inte beredda att göra det. När allt är över får vi vittnen ta skiten. De skyddar aldrig vittnen. Jag känner folk som har fått betala ett högt pris för att de har vittnat.
Barnen stojar ute i hallen. Mannen öppnar dörren dit och säger åt dem att vara lite tystare. Han stänger dörren och sätter sig igen.
– Jag är mest rädd om min familj. Mina döttrar och min fru. Inte så mycket för egen del. De som gjorde det här är fegisar. De var tio man mot en människa.
– Och vad får jag ut av att gå och vittna? Jag har bidragit till samhället. Men går jag och vittnar så kan jag få sten och flaskor på min balkong på kvällen. De kan skjuta mot mitt vardagsrumsfönster. De kan misshandla min fru.
Han har pratat med flera personer som anonymt har tipsat polisen om familjen.
– Jag förstår inte varför polisen inte plockar in folk. Några av gärningsmännen promenerar här precis som om ingenting har hänt. De promenerar här varje dag.

Få fälls för hatbrott

Hatbrott är en straffskärpningsregel som polis och åklagare kan använda sig av när någon misshandlats på grund av sin hudfärg, etnicitet, religion eller sexuella läggning.
Antalet anmälningar om hatbrott i polisområde Malmö har ökat kraftigt och nästan fördubblats mellan 2009 och 2011. Men mindre än två procent av anmälningarna ledde till åtal och ingen gärningsman fälldes för hatbrott 2010 och 2011.
I Sverige råder vittnesplikt, alla som kallas av åklagare eller försvaret måste vittna i domstol. Undantag görs om någon är släkt med den åtalade.
Gå till toppen