Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Leijonborg ny förhandlare för ESS

Partnerländer tvekar inför finansieringen av ESS. ”Nu gäller det att se till att alla ställer upp”, säger nya ESS-förhandlaren Lars Leijonborg.

Lars LeijonborgBild: Arkiv: Leif Å Andersson
Under fredagen stod det klart att Lars Lejonborg (FP) blir Sveriges nye chefsförhandlare för ESS. Han är utsedd av regeringen och efterträder Lars Anell, som haft uppdraget sedan 1 september 2011.
Lars Leijonborg som under fredagen var på väg till Köpenhamn för att diskutera sitt nya uppdrag bekräftar att det kärvar i förhandlingarna med en del av partnerländerna.
– Mitt viktigaste uppdrag blir att försöka se till att alla länder lever upp till det de har lovat. Det är ju ekonomisk kris i Europa och det har gjort att en del försöker komma ifrån en del av sina åtaganden. Nu gäller det att se till att alla ställer upp, säger Lars Leijonborg.
Intensiva förhandlingar pågår med de 17 partnerländerna som förväntas betala för ESS. Innan årsskiftet ska merparten av avtalen vara undertecknade. Just nu förhandlar värdländerna Sverige och Danmark med partnerländerna om hur mycket de ska bidra med, i vilken form, med pengar eller utrustning- så kallade in kindbidrag.
Lars Lejonborg var utbildningsminister under förhandlingarna om var ESS skulle placeras, han var också ansvarig minister när beslutet fattades.
Är det därför regeringen väljer att koppla in dig, för att du har större politisk tyngd och att det behövs i det här läget?
– Som jag förstår så har Lars Anell velat sluta, och det är väldigt roligt för mig att få återknyta kontakten med projektet som jag vara så inblandad i när vi fick det.
Men är det också så att processen behöver en större politisk tyngd?
– Det vet jag inte om de har vägt in något sådant, men de har väl valt mig för att jag är rätt så insatt och känner flera av personerna i Europa som vi har förhandlat med tidigare. Nu ska ju det här gå relativt fort, det ska ju vara färdigt gärna i år.
Förhandlingsläget är tufft. I budgetpropositionen som presenterades i veckan gjorde regeringen klart att ESS behöver ett kapitaltillskott på 800 miljoner redan nästa år. Statsekreterare Peter Honeth sade då så här till Sydsvenskan om det kärva förhandlingsläget:
"Det är ju inte helt snabba processer och det är inte alldeles lätta förhandlingar med nuvarande budgetläge ute i Europa. Men alla är medvetna om att man inte kan hålla ett sådant här stort projekt på halster hur länge som helst."

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen