Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vargjakt i Skåne beviljas

Naturvårdsverket har på nytt beviljat skyddsjakt på varg i Skåne – trots att förvaltningsrätten i Stockholm nyligen underkände det första beslutet.

Bild: Arkiv: JONAS EKSTRÖMER
Enligt verket är det sannolikt samma varg som alltjämt härjar i sydöstra Skåne och som sedan den 4 augusti dödat 35 och skadat ytterligare stort antal får.
I området finns cirka 400 fårbesättningar. Djurägarna har uppmanats till förebyggande åtgärder, bland annat förbättrad instängsling. Men eftersom det finns marker med betestvång måste fåren vistas i hagar som är mycket svåra att stängsla.
Naturvårdsverket sade första gången ja till vargjakt i sydöstra Skåne den 15 augusti sedan vargen på kort tid dödat 23 får i fem besättningar i kommunerna Ystad, Sjöbo och Tomelilla.
Efter överklaganden upphävde dock förvaltningsrätten verkets beslut. Naturvårdsverket har därefter överklagat förvaltningsrättens beslut till kammarrätten som ännu inte tagit ställning i sakfrågan.
Men under hela denna juridiska process löpte tiden för den stoppade skyddsjakten – från 21 augusti till den 11 september – ut. Och är det enligt Naturvårdsverket åter fritt fram att fatta nya beslut om skyddsjakt.
– Vad Kammarrätten kommer fram till får helt enkelt ingen effekt, konstaterar Göte Hamplin, vilthandläggare på Naturvårdsverket.
Han är hoppfull om att förvaltningsrätten, om beslutet på nytt överklagas, denna gång kommer att godkänna skyddsjakten.
– Vi har jobbat hårt med ännu starkare motiv och underlag, säger han.
Gå till toppen