Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Ullenhag får bas på Rosengård

I morgon flyttar integrationsminister Erik Ullenhag (FP) in på Rosengård under en veckas tid.

I mars 2012 använde Erik Ullenhag Folkets hus i Rinkeby som tillfälligt högkvarter för sig och sin stab under fem arbetsdagar.
Besöket skapade en lång rad kontakter och flera politiska initiativ. Nu hoppas han göra om samma konststycke i Malmö.
– Vi har fått lokaler av MKB på Adlerfelts väg i Rosengård. Vi ska under den kommande veckan ha öppet hus och träffa väldigt många människor från civilsamhället, polisen, kommunen, synagogan, Islamic center och skolor. Vi har ett ganska intensivt program, säger Erik Ullenhag.
Integrationsministern ska under veckan i Malmö bo i centrum, men jobba från Rosengård. Men han betonar att han ska titta brett på Malmö för att studera problem också i andra stadsdelar.
– Rosengård är i mångt och mycket en symbol för utanförskap, men även andra stadsdelar i Malmö har stora utmaningar. Se bara på Fosie, Hyllie och södra Sofielund, säger han.
Enligt Erik Ullenhag ledde hans vecka i Rinkeby till att regeringen satsade på skola och nystartszoner i utsatta områden samt på att utlokalisera Diskrimineringsombudsmannen (DO) till Tensta-Rinkeby. Dit ska de borgerliga makthavarna i Stockholm även flytta de kommunala utbildnings- och kulturförvaltningarna.
Erik Ullenhag menar att det är viktigt att skapa arbetsplatser och serviceverksamhet i områden som Rosengård. Därför anser han att kommunledningen i Malmö begick ett allvarligt misstag när de kommunala förvaltningar som tidigare fanns på Thomsons väg flyttades bort från området.
– Sådana beslut bidrar till en negativ spiral. I Stockholm säger man nu att all förvaltning som inte behöver vara inne i centrum ska ligga i yttre stadsdelar.
I Rinkeby fick du kritik för att du ägnade dig åt ”verkningslös symbolpolitik”. Vad säger du om det?
– Den debatten tar jag gärna. Min känsla på Herrgården och i Rinkeby är att de som bor där känner ett väldigt behov av att det etablerade samhället, till exempel i form av politiker, är närvarande. De vill diskutera hur vardagen ser ut, allt från skola till trygghet och jobb. Den kritik som förts fram kommer i liten grad från boende i Rinkeby.
Det finns också en motsatt kritik: att det inte räcker med en vecka i Rosengård. Behöver du inte tillbringa mer tid där?
– Jag skulle tro att jag varit sju eller åtta eller ett tiotal gånger på Rosengård tidigare. Tanken med den här veckan är att vistas längre på ett ställe för att få en bredare kunskap. När man är på ett ställe ett par tre timmar blir man inte blir lika insatt.
– I Malmö finns en verklighet som är komplex. Den är inte svart eller vit. Den är både svart och vit. I Herrgården finns stora sociala utmaningar, men där finns även några av dem som kommer att bli våra mest framgångsrika svenskar. Den komplexiteten är svårare att se under ett kortare besök.
Varför ska invandrare reduceras till att enbart tala invandring? Varför diskuterar regeringen inte försvar, kultur eller kommunikation i Rinkeby och Rosengård?
– Det är en naiv diskussion. Vi har stora integrationsutmaningar i Sverige. Diskussionen blir teoretisk om man inte kallar det integration. Sedan är jag den första att påpeka att hela regeringen naturligtvis bör vara på banan för att bryta utanförskap och skapa en mer positiv utveckling i utsatta stadsdelar. Men det är viktigt att jag i min roll tar ett samlat grepp och tar ansvar för stadsdelsutveckling.
Du har fått en ny departementschef i Elisabeth Svantesson. Hon betonar vikten av att bryta ”omhändertagandet” av nyanlända invandrare. Håller du med?
– Ja, det är ju grunden i omläggningen av integrationspolitiken. Vi fokuserar mer på jobb och på kunskaper i svenska. Vi ska fråga nyanlända vad de kan bidra med, inte vilket bidragssystem de ska in i. Vi har haft allt för mycket av omhändertagande i svensk integrationspolitik. Det förklarar varför så många hamnat utanför.
Är Malmö en stad i utanförskap?
– Malmö är en stad med dubbla verkligheter. Här finns en väldig dynamik när det gäller företagande. Och mångfalden är en stark konkurrensfördel. Å andra sidan har den skapat utanförskap, motsättningar och hat. Ilmar Reepalu brast ju som kommunstyrelsens ordförande när han i okunniga uttalanden blandade ihop staten Israel med judar i Malmö. Han visade en oförmåga att se antisemitismens strukturer. Därför ska jag tala en hel del om antisemitism under veckan i Malmö. Det arbetet tar jag på stort allvar.

Statsråd som lämnat Stockholm

I september 1994 flyttade kulturminister Margot Wallström (S) delar av sitt departement till hemstaden Karlstad.
I maj 2000 kom statsminister Göran Persson (S) och hela hans regering till Malmö för en heldag – och regeringsmöte.
I juni 2006 gästade regeringen Persson Luleå under två dagar. Ett regeringsmöte ingick i besöket.
I mars 2012 flyttade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) sitt kontor till Rinkeby under en vecka.
Chatt. Chatta med Erik Ullenhag på Sydsvenskan.se, på måndag klockan 16.45.
Gå till toppen