Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”För mycket material”

Polisen bekräftar att tusentals romer registrerats.
Inte fel i sig men för stort, säger polisen.

- Det ger intrycket av att det finns saker som man behöver bottna i ganska rejält, säger länspolismästare Klas Johansson.
Polisen har gjort polisanmälan och säkerhets- och integritetsskyddsnämnden är på väg till Skåne för att granska kartläggningen.
Men, säger länspolismästaren och chefen för länskrim, som är ansvarigt för kartläggningen, polisen har inte begått något fel från början.
Enligt länskrimchefen Petra Stenkula beordrades en så kallas särskild undersökning 2009.
- Bakgrunden är en konflikt mellan ett par grupperingar som tidigare visat sig gjort sig skyldiga till våldsbrott. Filen upprättades i syfte att kartlägga de grupperingarna.
Undersökningen pågår fortfarande. Brotten som begåtts ska vara vapenbrott, grov misshandel, narkotikabrott, försök till grov misshandel.
Klas Johansson:
- I grunden har det funnits skäl till att filen upprättats, men det finns mycket som tyder på att det är för mycket material.
Polisen säger att det inte är ett register utifrån etnicitet.
- Jag kan inte se vilka som är romer och vilka som inte är romer, säger Petra Stenkula.
Betäckningen "kringresande" på mappen där kartläggningsfilen finns menar hon kan syfta på att det gäller personer som reser när de begår brott.
Om kartläggningen är laglig eller inte har de inget rakt svar på. Detta ska internutredare granska.
 
Gå till toppen