Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skördefest i asfalten

Höst betyder skördetid. På stadsbondens marknad bjöds på primörer direkt från asfaltskanten.

Den ekologiska livsmedelsaffären på Ronnebygatan bjöd igår in stadsodlare och ekologiska jordbrukare till stadsbondens marknad, utanför ABF-huset på Spånehusvägen.
Odlingsnätverket Mykorrhiza dukade upp ett bord med saker som skördats under cykelturer i centrala Malmö.
På bordet fanns bland annat mogna fläderbär, hagtorn, aronia, paradisäpplen, trädhassel, rönnbär och nypon.
– Vi vill att folk ska öppna ögonen för allt som finns att äta, säger Julia Hörlin från Mykorrhiza.
På bordet intill såldes äppelknyckarmust. Även här står ett nätverk bakom, som med hjälp av cykel samlar överblivna Malmöodlade äpplen – till exempel från koloniområden. Egentligen är frukten inte knyckt. Ägaren tillfrågas innan frukten hamnar på cykelflaket.
Odlingsnätverket Seved sålde potatis och vitlök som odlas där det förut låg en nedtrampad gräsmatta, några stenkast från Dalaplan.
Eva Månsson betalade 40 kronor för tre Sevedslökar.
– Visst är det lite dyrt. Men jag är mycket för närodlat och ekologiskt. Och det är kul med en skördefest såhär mitt i stan, säger hon.
På trottoarkanten målades pallkragar inför våren och den kommande odlingssäsongen. Fleråriga kryddörter som ogillar frost flyttades över i krukor för att få följa med hem till marknadsbesökares köksfönster.
Gå till toppen