Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tvingas stå still – trots larm

Ett litet barn fick svårt att andas och familjen ringde 112.
– Familjen väntade på ambulansen i trettio minuter. Larmet gick aldrig till räddningstjänsten här i Genarp som kunde varit där på två minuter, säger Jörgen Björk.

Han är Genarpsbo med stor insikt i räddningsarbete. ”För oss som bor i ytterområdena i kommunen så gör det här skillnad. Vi har lokal- och människokännedom. Vi kan stötta de drabbade och påbörja en medicinsk behandling”, säger Jörgen Björk.Bild: Albin Brönmark
Jörgen Björk utbildar räddningspersonal inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i Revinge. Var tredje vecka har han jour som deltidsbrandman i Genarp där han bor.
Händelsen med barnet och ambulansen som dröjde inträffade i Genarp i vintras och väckte en gnagande irritation hos honom.
– Det här har malt länge i mitt huvud, säger Jörgen Björk.
Han är utbildad intensivvårdssjuksköterska och har jobbat som ambulanssjuksköterska. Men Jörgen Björk betonar att i detta uttalar han sig främst som orolig Genarpsbo.
Det handlar om när räddningstjänsten ska larmas vid akuta sjukdomsfall. Sjukvårdslarm betyder att någon drabbats av hjärtstopp eller att traumaassistans behövs. Som trauma räknas till exempel fall från höga höjder eller att någon kastats av en häst.
Då larmas alltid närmsta lediga ambulans och, om den är närmare, räddningstjänsten.
Men vid IVPA-larm (IVPA står för i väntan på ambulans) larmas räddningstjänsten bara om den bedöms kunna vara på plats hos patienten med en total tidsvinst på femton minuter.
– Det innebär i praktiken att räddningstjänsten inte larmas även om den är närmast. Om min granne får ont i bröstet så larmas inte räddningstjänsten här, säger Jörgen Björk.
Vad som gäller regleras i ett avtal mellan räddningstjänsten och Region Skåne. Avtalet ska ses över i höst.
– Här i Genarp kan ambulansen komma från till exempel Lund, Svedala eller Sjöbo. Om de inte kan komma från Lund och Svedala så går larmet till Sjöbo. Under de bästa förutsättningar tar det tjugo minuter för ambulansen att köra hit från Sjöbo, säger han.
– För oss som bor i ytterområdena i kommunen så gör det här skillnad. Vi har lokal- och människokännedom. Vi kan stötta de drabbade och påbörja en medicinsk behandling. Vi kan till exempel sätta syrgas.
Ambulanssjukvården i Skåne är hårt belastad. Statistik visar att ambulansutryckningarna ökar. Ännu ett skäl, enligt Jörgen Björk, att låta räddningstjänsten rycka ut om den är närmast.
– I den bästa av världar finns det ambulanser som kan komma snabbt till alla. Idag är det inte så. Jag tycker att vi måste spela med de resurser vi har.
Det handlar om kostnader fast på kort sikt menar Jörgen Björk. Enligt avtalet betalar Region Skåne i snitt 1 500 kronor varje gång deltidsräddningstjänsten åker på ett larm.
– Det här är kaffepengar och allmänheten vet inte hur illa det är ställt. Jag tycker att politikerna ska fundera på om det är värt att spara så här. Jag menar att det i slutändan blir en vinst för samhället med färre vårddygn på sjukhus.
Verksamhetschefen för ambulanssjukvården Poul Kongstad påpekar att det finns en gräns för hur många uppdrag man kan lägga på räddningstjänsten. Jörgen Björk känner till att en del av hans kollegor tycker att deltidskårer larmas för ofta.
– Då har de för många uppdrag generellt, både på brandsidan och sjukvårdssidan. Men vem är vi är till för? Det är väl tredje man som ska få en bra och snabb hjälp. Det är väl det det handlar om.

Fem minuter från larm till utryckning

Vid sjukvårdslarm larmas närmaste ambulans och räddningstjänsten om den kan vara på plats snabbare än ambulansen. Sjukvårdslarm innebär att någon har drabbats av hjärtstopp eller att traumaassistans behövs.
Prio 1-larm (ambulanslarm) gäller för akuta sjukdomsfall som bröstsmärtor, stroke och andningsbesvär till exempel. Då larmas räddningstjänsten som IVPA-larm (i väntan på ambulans) om den bedöms kunna vara på plats hos patienten med en total tidsvinst på femton minuter.
En deltidsbrandman har fem minuter på sig från det att larmet går tills dess att bilen rullar.
Gå till toppen