Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Ullenhag: ”Blev ledsen och frustrerad”

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) chattade med Sydsvenskans läsare om Polisens register över romer och en rad andra frågor.

Sydsvenskan: Välkommen till chatten med integrationsminister Erik Ullenhag. Många frågor kommer säkert att handla om dagens avslöjanden om Polisens register över romer i Skåne, men alla frågor är välkomna.

16:53, 23 September 2013

 

Rune Eklund: Hej Utan att ha läst artikeln , men det tyder på att en journalist vinklar ett spaningsregister. Förutsättningen för att uppklara brott borde bla vara anteckningar om kända eller enl erfarenhet brottsbenägna personer. Får ej detta göras torde ännu färre brott uppklaras. Är detta ej tillåtet?

Erik Ullenhag: Det är minst sagt upprörande att det finns ett register som har sin grund i att människor har en viss etnisk bakgrund. För mig går det aldrig att försvara att ett romskt barn hamnar i polisens register bara för att hon eller han är rom. I sammanhanget är det viktigt att slå fast att register som baseras på etnisk tillhörighet är olagliga och jag förutsätter att polis och ansvariga mydigheter nu går till botten med vad som skett.

16:53, 23 September 2013

 

sanna : Hej, hur kommer det sig att Erik Ullenhag inte svarar på sina frågor själv utan att de besvaras tillsammans sin pressekreterare? Finns det inte en risk att svaren blir en aning tillrättalagda? Mvh, nyfiken

Erik Ullenhag: Nu börjar chatten. Och det är jag själv, som alldeles själv svarar på frågorna,

16:56, 23 September 2013

 

Something rotten!: Minister Ullenhag, kände du eller någon i regeringen till detta register?

Erik Ullenhag: Nej. Jag blev ledsen och chockerad över de uppgifter som kom fram i dag. Historiskt sett har vi i Sverige utsatt romer för omfattande diskriminering och övergrepp även från statens sida. Men jag är mycket förvånad över att detta register fanns i år 2013.

16:56, 23 September 2013

 

Peter: Tycker du att det är en lyckad integrationspolitik när de flesta invandrare bor i samma områden? Om inte vad tänker du göra åt det?

Erik Ullenhag: Integrationen fungerar för väldigt många väldigt bra men alldeles för många har fastnat i ett utanförskap. Många som kommit till Sverige som flyktingar eller invandrare har det gått väldigt bra för. Över 600 000 utrikes födda går till jobbet varje dag och betalar skatt. 1/3 läkare är utrikes födda, 1/4 tandläkare är födda i ett annat land och 50 % av dem som städar hotell eller restauranger. Utan den invandring vi haft till Sverige skulle Sverige vara ett mycket fattigare land. Samtidigt har vi stora integrationsutmaningar. Från regeringens sida fokuserar vi på jobb, kunskaper i svenska, satsningar på skolan och på att bekämpa diskriminering och främlingsfientlighet.

16:58, 23 September 2013

 

Läsare: Hej. Vad tycker du om FDP:s resultat i gårdagens förbundsdagsval?

Erik Ullenhag: Väldigt tråkigt att Tysklands liberaler inte kom in i Parlamentet. Som alltid efter en valförlust måste man fundera på varför man inte fick väljarnas förtroende. Men jag är övertygad om att de tyska liberalerna kommer igen.

17:00, 23 September 2013

 

Peter: Varför har vi halalmat i skolor? Ska inte skolor vara religionsfria? Rituell slakt år 2013 är inte det märkligt?

Erik Ullenhag: Min grundinställning är att även elever ska kunna välja mellan olika maträtter. Den som vill ha vegetariskt ska kunna äta det, den som vill äta kött ska ha den möjligheten och om det finns behov tycker jag det är naturligt att även andra alternativ erbjuds.

17:02, 23 September 2013

 

Tobias : Kan du garantera att det inte finns fler, liknande register som det DN avslöjat? Om inte, vad kommer du göra åt saken?

Erik Ullenhag: Självklart går det inte att garantera, men jag välkomnar att rikspolischefen och ett par myndigheter nu sagt att de ska gå till botten med detta. Budskapet från regeringen är glasklart - den här typen av register ska inte få finnas.

17:05, 23 September 2013

 

Olof: Du som spåstår dig älska mångkulturen så, varför bor du själv i den etnisk rensade innerstan i Stockholm? Är det inte dags att börja leva som du lär och flytta ut till en kulturberikad förort istället?

Erik Ullenhag: Stockholm är, liksom Malmö, en mångkulturell stad. Det tycker jag i grunden är positivt. Däremot arbetar jag politiskt för att bryta utanförskap och motverka segregation.

17:07, 23 September 2013

 

Rom: Hej Hur kan man ta reda på om man är med på listan eller inte?

Erik Ullenhag: Antingen vänder man sig direkt till polisen eller så gör man en anmälan till Säkerhets och integritetsskyddsnämnden som granskar myndigheters hantering av personuppgifter.

17:10, 23 September 2013

 

Robert: Vad ska ni göra för judarna som blir trakaserade i Sverige?

Erik Ullenhag: Vi behöver vara glasklara i vårt avståndstagande från antisemitism och annan form av hat. Antisimitism, islamofobi och andra hatideologier är ett hot mot ett demokratiskt och medmänskligt samhälle. I grunden handlat det om att vi som har ansvar ska visa politiskt ledarskap och tydligt stå upp mot hatet.

17:11, 23 September 2013

 

Wilhelm Pieck: Ser du en fara i att väljare uppfattar en motsättning mellan ett klassiskt, liberalt förhållningssätt och de mer "hårda-tag"-tongångarna som präglat partiets budskap i realpolitiska frågor (ex skolan) på senare tid?

Erik Ullenhag: När det gäller skolan så tycker jag att tidigare betyg, fokus på ordning och arbetsro samt krafttag mot mobbning är centralt för att fler ska kunna lyckas i skolan. Och som liberal ser jag skolan som det viktigaste verktyget för att ge människor rättvisa förutsättningar i livet.

17:12, 23 September 2013

 

Malcolm: Hej Erik, med tanke på den ökande afrofobiska hatbrott i Sverige idag och afrosvensk pappan i krokbäck som utsattes mordförsök , varför prata du aldrig om den specifika typ av rasism som drabba svarta människor idag och vad tänker du göra åt afrofobin.

Erik Ullenhag: Du har rätt i att det finns en afrofobi i Sverige och händelsen i Krokbäck var avskyvärd. Jag talar om all form av rasism och främlingsfientlighet och från regeringens sida har vi ökat insatserna för att bekämpa all form av rasism. När en grupp drabbas av hat stannar det aldrig vid den gruppen utan till slut hotas hela idéen om alla människors lika värde.

17:15, 23 September 2013

 

Rasmus Ling (MP): Läste i sydsvenskan att du har synpunkter på var Malmö stad lokaliserar sina förvaltningar. Men jag undrar varför du och regeringen inte ger tillstånd till persontrafik på kontinentalbanan? Rälsen ligger, gods går där, och kommunfullmäktige har beslutat och finansierat ny station i Rosengård som skulle ge tågtrafik in till triangeln och Malmö C, och vara väldigt positivt. Istället vill ni vänta till 2025 i nationella planen, med denna enkla åtgärd. Varför??

Erik Ullenhag: Jag tar med mig tanken om stationen och kommer driva på för att den blir verklighet. Jag kommer dock fortsätta diskussionen med Malmö stad om att kommunen har ett ansvar för att det finns kommunala förvaltningar i hela staden.

17:16, 23 September 2013

 

Christina: Hej. Jag tycker inte att syriska flyktingar skall få permanent uppehållstillstånd utan tillfälligt. De vill säkert återvända hem då tillfälle ges och vi har ingen anledning att bevilja dem alla permanent uppehållsillstånd.Det gynnar flyktingsmugglarna och de kommer att tjäna ännu mer på flyktingarn

Erik Ullenhag: Ur integrationssynpunkt är det bättre att ge permanentauppehållstillstånd. Motivationen att lära sig svenska och få jobb är betydligt mindre för den som har tillfälligt uppehållstillstånd. Och tyvärr ser läget i Syrien så allvarlig ut att jag knappast tror att det inom rimlig tid kommer vara möjligt att återvända till Syrien.

17:16, 23 September 2013

 

Erik Ullenhag: Tack för en trevlig chatt. Trevlig kväll.

17:17, 23 September 2013

 

Sydsvenskan: Vi tackar för alla frågor! Tyvärr hann vi inte skicka vidare alla till Erik Ullenhag som fick avsluta chatten tidigare än väntat.

17:18, 23 September 2013

 

Gå till toppen