Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Törstiga studenter snabbare

Studenter som avstår från alkohol tar sina universitetspoäng långsammare än supande kamrater. Det visar en ny avhandling från Lunds universitet.

Thomas Eriksson, hälsoekonom, Lunds universitet.Bild: Foto: Privat
Hälsoekonomen Thomas Eriksson, som disputerade i fredags, har tittat på alkoholens effekter på studierna med hjälp av intervjumaterial från nationella hälsoundersökningar. Först har han undersökt hur drickande under gymnasiet statistiskt påverkar chansen att nå universitetet.
– De som dricker motsvarande mer än två flaskor vin i veckan har cirka 25 procent lägre sannolikhet att nå universitetet än de som inte dricker alls.
– Det är en anledning till att sätta in insatser i tid för de här ungdomarna.
Även måttlig konsumtion, en halv till en flaska vin, sänker sannolikheten till universitetsstudier.
Men väl på universitetsnivå tycks alkoholen plötsligt ha motsatt effekt. De som dricker avverkar generellt sina kurser snabbare än absolutister.
– På lång sikt ser man dock inte att de som dricker har en högre utbildningsnivå. De som inte dricker kommer ikapp med tiden.
Varför ökar alkoholen studietakten?
– Jag har fått tänka några extra varv på detta och en spekulation är att många sociala aktiviteter för studenter är sammankopplade med alkohol. De som är sociala skaffar kontakter som kan vara till hjälp i studierna. Med andra ord, de som är sociala klarar studierna fortare, men dricker också mer.
Så det går inte att supa sig till snabbare resultat?
– Nej, alkoholen i sig gör inte att man blir snabbare.

Svenska 15-åringar dricker mindre

– Studien bygger på intervjuer gjorda av SCB, i vilka 590 gymnasieelever och 525 studenter deltagit. Thomas Eriksson har fått intervjumaterialet anonymt och indexerat, varpå han bearbetat materialet genom matematiska modeller.
– Tidigare undersökningar visar att svenska 15-åringar i snitt dricker mindre än genomsnittet för ungdomar i andra industrialiserade länder, men mer än jämnåriga amerikaner.
Gå till toppen