Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Tror inte det gynnar konsten”

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) menar att det ska råda armslängds avstånd mellan konsten och politikerna.
– Det är fint med politiskt engagemang men det är en annan sak att sitta som smakdomare, säger hon.

För sju år sedan antog riksdagen propositionen ”Tid för konst”. I den står: ”Kulturens och konstens innehåll ska inte och kan inte styras genom politiska beslut, men samhället kan, med en väl genomförd kulturpolitik, skapa förutsättningar för ett stärkt kulturliv som utvecklas och blomstrar på egna villkor”.
– Mycket av det vi sätter allra högst i dag inom bildkonsten och musiken kritiserades en gång när det skapades. Människor blev upprörda och kunde kasta tomater. I dag vet vi ju att det vore hemskt om vi inte skulle kunna få ta del den konsten eller musiken, säger Lena Adelsohn Liljeroth (M).
Sven Ingmar Andersson (C) understryker att samtliga politiska partier i Lund är överens om beslutet att det är politikerna som ska ha sista ordet vid inköp av offentlig byggnadsanknuten konst.
– Det är en bra princip på nationell nivå men lördagens debatt var på kommunal nivå. Debatten blev därför tendentiös, säger han.
Men det står tydligt att kulturens och konstens innehåll ”ska inte och kan inte styras genom politiska beslut?”
– Ska inte och kan inte … Det är en trivial mening. Det viktiga är att politikerna är med i beslutet, det är ju vi som är ansvariga och som ska stå till svars.
Är det en konflikt att en antagen proposition inte tillämpas lokalt, Torsten Schenlaer?
– Det kan man tycka. Men vi har kommit fram till en kompromiss och jag köper det.
Lena Adelsohn Liljeroth (M):
– Det är svårt för oss att göra något åt detta. Jag kan bara beklaga, jag tror inte det gynnar konsten. Vi gör ju så mycket redan som politiker, som att anslå pengar. Då måste vi visa våra experter förtroende, säger hon.
Gå till toppen