Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Butiker fuskar med prissättning

Citroner, avokado och vitlök är varor som ofta säljs styckvis eller i förslutna påsar utan ett angett kilopris.
Det är ett lagbrott, eftersom konsumenter inte kan jämföra varorna och avgöra vilken som är billigast.

– Som det ser ut nu krävs en miniräknare i matbutiken för att veta det exakta priset och kunna jämföra varorna, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare vid Sveriges Konsumenter i Stockholm.
Enligt henne är det framför allt är dyrare frukt och grönsaker som säljs utan kilopris. En billig påse färdigskuren sallad kan egentligen ha ett kilopris på över hundra kronor.
– Det ser inte lika bra ut med ett dyrt kilopris. Ett billigt styckpris får också konsumenten att tro att varan har ett billigt kilopris, säger Maria Wiezell.
Matvarubutikerna är skyldiga att uppge ett jämförpris enligt prisinformationslagen.
Thomas Svaton är vd för Svensk Dagligvaruhandel, där många av de större matvarukedjorna ingår.
– Tanken med styckpriset är att det ska bli lättare för konsumenter att veta exakt vad till exempel en citron kostar. Det som har hänt i stället är att kilopriset försvunnit helt, säger han.
Vad har ni för ansvar att reglerna följs?
– Vi har bara ett rådgivande ansvar, det är butikerna och butikscheferna som har det yttersta ansvaret, säger Thomas Svaton.
Maria Wiezell tycker att konsumenterna ska ställa krav på sin butik och fråga vid fel.
– Det finns ju ingen som sätter priserna på det här sättet för att göra det lättare för konsumenten. I värsta fall går det alltid att anmäla butiken till Konsumentverket, säger hon.

Så dyr är din vara

Varakr/stkr/kg (ca)
Mango1030
Vitlök1080
Avokado540
Citron635
Lime550
Snackpaprika22146
Sallad i påse22175
Källa: Ett urval av Ica-butiker
Gå till toppen