Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lärare: Hur kan vi hjälpa barnen?

Iren Horvatne, modersmålslärare för romska barn i Malmö, är upprörd över registreringen. ”Mina egna barn bombarderar mig med frågor. Samma sak på jobbet. Och jag har inga svar.”

”Bara för att vi är romer, gör det oss till utomjordingar?” Leidi Horvath, med dottern Lea i famnen, ställer frågan. Iren Horvatne och Venezuela Grulova samtalar upprört om registerskandalen medan de väntar in skolbarnen som ska vara med på kvällens läxhjälp på Studiefrämjandet.Bild: Foto: Peter Frennesson
– Min första tanke när jag hörde om registreringen var att Sverige faktiskt var först med rasbiologi. Ska det bli som under andra världskriget? Ska andra länder ta efter? Mina egna barn bombarderar mig med frågor. Samma sak på jobbet. Och jag har inga svar.
Iren Horvatne arbetar som modersmålslärare för romska barn. På onsdagskvällen träffar hon andra romska föräldrar på Studiefrämjandet, det är dags för läxhjälp. Självklart handlar samtalen om avslöjandet av Skånepolisens registrering av romer. Alla är upprörda och vittnar om barn och ungdomar som inte vill gå till skolan och som i en del fall inte ens vågar gå ut.
– Jag kände på mig att vi alltid har varit registrerade, säger Iren Horvatne. Men vad händer nu? De börjar samla och registrera. Och jag tror inte att det bara är polisen.
Iren Horvatne tror inte att etniska svenskar kan förstå hur det känns att vara rom i Sverige idag:
–Det tror jag faktiskt inte. Det är framför allt barnen som drabbas. De som har fört register har lyckats förstöra deras dröm. Barn kommer till mig och frågar: kan jag aldrig få jobb nu? De har massor av frågor som jag inte kan besvara.
På onsdagen var Iren Horvatne en av många romer som ringde polisen och ställde frågan: är jag med i ert register?
–Vi som inte har gjort något. Polisen lovade att skicka ett svar.
Justitieminister Beatrice Asks offentliga ursäkt rycker hon på axlarna åt.
–Det skulle aldrig ha hänt. Någon måste vara ansvarig. Någon måste ha godkänt det.
Nu vill hon att samhället främst tänker på de drabbade barnen:
– Hur ska vi ge dem deras självkänsla tillbaka? Hur ska de våga identifiera sig som romer? Är det fel att vara född rom? Jag tror att många kommer att försöka dölja att de är romer.
Vad finns det för väg ut ur förtroendekrisen? Iren Horvatne har inget svar.
–Jag frågar det också. Hur kan vi hjälpa barnen? Och vem kan hjälpa mig? Det är inget roligt jobb att arbeta med barn idag. Istället för att undervisa måste jag stödja dem, förklara och trösta. Jag vill att polisen och politikerna ska inse hur mycket de har skadat våra barn. Och oss också.
– Det stinker diskriminering. Sedan säger de förlåt. Det hjälper inte med förlåt, säger Antonio Grulov, som är 18 år.
–Idag satt jag faktiskt och tänkte: till vem kan jag vända mig om det händer något, något allvarligt? Hur kan jag vända mig till polisen, om de kollar mig i datorn och det står rom?
Antonio Grulov är en av två romer i sin skolklass.
–Lärarna vet ju att jag är rom. De tycker det är hemskt med registreringen. Många har frågat idag: ”Är du med i registret?” Det känns konstigt. Jag har inte gjort något kriminellt.

Detta händer nu

I går. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden sammanställde sitt material från inspektionen i Malmö och drog upp planer för fortsatt utredning.
Fredag. Polisens internutredare har fått en kopia på två filmappar från Skånepolisen. De ska öppnas och granskas.
Måndag. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, Sin, besöker polisen i Lund.
Torsdag. Sin sammanträder om registret. Eventuellt lämnas fler uppgifter om nämndens iakttagelser. Nämnden beslutar om fler polismyndigheters register ska granskas.
Under veckan. Åklagare Mats Åhlund ger direktiv om att antingen lägga ner utredningen, eller beordrar utredningsåtgärder.
November. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden räknar med att kunna lämna rapport först i november.
Gå till toppen