Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisregister utreds som tjänstefel

Överåklagare Mats Åhlund, som håller i förundersökningen kring polisens register om romer, har ändrat brottsrubriceringen till tjänstefel. Han inledde i måndags utredningen som brott mot personuppgiftslagen.

Bild: Foto: Sydsvenskan
– Som det ser ut är det ett register som faller under polisdatalagen. Brottet det sannolikt är fråga om är då tjänstefel, säger han till TT.
Polisdatalagen bestämmer vilka register som just polisen får upprätta och hur personuppgifter ska hanteras.
I morgon ska registren börja analyseras, enligt Åhlund. Han bedömer att det nog dröjer ett bra tag till beslut om vad som händer med utredningen.
Samtidigt gör flera myndigheter egna granskningar av registret.
Enligt justitieminister Beatrice Ask kommer direktiven till bildandet av en parlamentarisk integritetskommission att presenteras inom några veckor.
Vid dagens frågestund i riksdagen fick hon frågor om polisens registrering av romer. Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet, framhöll att det skadat förtroendet för svenskt rättsväsende. Han uttryckte också oro över att det finns så många olika uppfattningar inom polisen kring vilka regler som gäller vid registrering.
– Även justitieministern borde känna oro över detta. Vilket ansvar har du själv? frågade Johansson.
– Jag har ett övergripande ansvar och jag tycker att vi har en modern polisdatalag. Den är tydlig och innebär en förstärkning av hur polisen ska och får hantera känslig information. Det är illa och ett stort bekymmer att det uppenbarligen finns olika uppfattningar om vilka regler som gäller. Polisledningen har fått i hemläxa att se över vad som gäller ute i landet och att informera om vilka regler som gäller, sade Beatrice Ask.
Riksdagens nätverk för romska frågor, som består av alla partier utom SD, fördömer i ett uttalande polisens registrering av romer. Den riskerar att fördjupa den förtroendeklyfta som skapats mellan romer och majoritetssamhället efter århundraden av förföljelse, varnar politikerna i nätverket.
Gå till toppen