Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Utflykt i stan kan bära frukt

Staden är full av frukt och bär som är gratis att plocka. Den upptäckten vill Teresa Rauscher sprida vidare och för några veckor sedan startade hon ett fruktprojekt tillsammans med kompisen Ina Dodd.

Fruktsam har de döpt sin idé till och de har redan ordnat en rundtur till bra offentliga plockplatser. På skördefesten i Stadsparken imorgon lördag och på söndag är de på plats och bjuder på äppelsylt och torkade äpplen bland annat.
– Det finns så mycket frukt som bara faller ner. Det blir mycket jobb för kommunen att få bort alltihop, säger Teresa Rauscher, som vi bestämt träff med på ett av hennes specialställen.
På Trollebergsvägen, vid Svaneskolan, står några rejäla äppleträd. Tydligen har fler varit sugna på att plocka för på gräset ligger ingen fallfrukt. Äpplena på träden hänger retfullt högt upp.
Vi går vidare till ett annat plockställe vid Haga koloniområde.
– Där är ett fläderträd, säger Teresa Rauscher på vägen dit.
– Av blommorna gör man saft och bären blir till god sylt. Fast de är sura så det går åt mycket socker, säger hon.
För två år sedan kom Teresa Rauscher från Österrike till Lund för att studera miljö- och hållbarhetsvetenskap vid Universitetet.
Under utbildningstiden träffade hon Ina Dodd och första fröet till Fruktsam började gro. En vän visade en karta över platser i och runtom Lund där det växer frukt och bär på offentliga platser. Liknande fruktplockarrörelser finns i Danmark, Tyskland, USA och Kanada bland annat.
I augusti var de båda redo att presentera en hemsida med skördekalender, karta och receptsamling med mera.
– Det är viktigt att veta när det är säsong och det är viktigt att veta om man får eller inte får plocka, säger Teresa Rauscher, som tycker att man ska ringa till kommunens tekniska förvaltning och fråga om man är osäker.
I äppleträdet vid Haga koloniområde är det gott om små äpplen och på marken är det också fullt. Vi plockar, äter och försöker lista ut vilken sort det är. Vi kommer inte fram till något bra svar men äpplena är syrliga och goda.
Längre bort på gatan, precis bredvid Polhemskolan, står några päronträd. En del frukter har hunnit bli mjöliga men några smakar bara lagom moget päron.
– Det går bra att göra sylt av päron. Men mitt bästa päronrecept är att göra en quiche med päron, grönmögelost och valnötter.
Teresa Rauscher räknar med att fruktsäsongen pågår fram till slutet av oktober för att komma igång igen i maj.
Hon och Ina Dodd är inte kurskamrater längre utan igång med andra studier och jobb. Fruktsam är något de gör på lediga stunder. Framöver hoppas de kunna ordna fler skördepromenader, förbättra hemsidan och utveckla en app bland annat men då måste de hitta sätt att finansiera sina idéer.
– Det är viktigt att vi konsumerar lokala produkter. Istället för att gå till affären och köpa äpplen från Nya Zeeland kan vi använda det som finns här och som är gratis, säger Teresa Rauscher.

Här kan du plocka

Geologiska institutionen på Sölvegatan: Äpplen och päron.
Ulrikedal: Äpplen och fläder.
Stadsparken: Äpplen.
Trollebersgvägen: Björnbär i augusti.
Studentlyckan på Råbyvägen: Fläder.
Östra Torn: Körsbär på sommaren.
Tipsen kommer från Teresa Rauscher.
Gå till toppen