Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Modernt hus med undantag

Den nya tidens generationsboende är arkitektritad. I Villa Ljung bor ”gammelmor” i gäststugan med utgång till både strand och skog.

I december förra året flyttade Micke Löwgren, hans fru Bitte Elnertz och hennes mor Irma Elnertz in i de nybyggda trähusen som smugits in bland tallar och ljung ett stenkast från havet.
Flytten innebar ett minimerat boende inte minst för Irma Elnertz som lämnade ett radhus i Vellinge. I sitt nya boende huserar hon över 30 kvadratmeter kombinerat sov- och vardagsrum med en liten toa/dusch. I ena hörnet står en braskamin för kulna kvällar.
– Det här räcker bra, säger Irma Elnertz och visar på två bekväma fåtöljer, några småmöbler och en säng. Nu slipper jag städa en massa.
Allt är marknära och det är lätt att ta sig fram mellan husen med rullator. Varje hus har direktutgång till stora trädäck och däremellan löper små stigar. För att Irma Elnertz lättare ska kunna ta steget upp på det stora husets trädäck har Micke Löwgren satt fast ett handtag på strategiskt ställe.
Det var för övrigt hans förslag att svärmor skulle flytta in i gästhuset.
– Jag har en fru som jag månar om. Och eftersom hon började oroa sig för sin mor som fyllt 90 tyckte jag det här var en bra idé.
Bitte Elnertz ler och instämmer. Men medger att det inte är helt enkelt att ha sin åldriga mor så nära.
– Inte för att hon inte reder sig själv, utan för att jag måste lära mig att inte ta hand om henne hela tiden.
Vetskapen om att de alltid finns där om något skulle hända överväger. Och att ingen behöver ha dåligt samvete för att tiden inte räcker till för besök.
– Nu är det bara för barn och barnbarn att kila över till Irma när de är här.
Bitte Elnertz och Micke Löwgren hittade den strandnära tomten i Höllviken för fyra, fem år sedan. Då hade de bott och arbetat i Stockholm i många år och tyckte det var dags att vända på ordningen: att bo på ”sommaradressen” och åka till jobbet i Stockholm.
– Jag föll direkt för ljuset och alla tallarna, säger Micke Löwgren.
Paret började med att flytta in i den gamla sommarstugan som fanns på tomten. Planen var hela tiden att bygga ett helt nytt hus, skapat utifrån de egna behoven. Ledorden var underhållsfritt och en lättskött naturtomt.
– Gräsmatta var uteslutet. Vi utgick från de växter som redan fanns, säger Bitte Elnertz och pekar på nyplanteringar av vår- och höstljung, björngräs, ormbunkar, mjölon och stensöta som redan börjat breda ut sig över den torra sandjorden.
På utvalda ställen står stolar och egenhändigt producerad keramik. Enda stensatta gången i danskt marktegel är lagd med så kallat vilt förband och fortsätter som golv in i det stora huset. Tekniken innebär att man inte har något regelbundet mönster. Avsaknaden av fog gör att golvet får extra mycket materialkaraktär, det ser ut som teglet är lagt löst på golvet.
– Det var vår egen idé, vilket vållade byggmästaren ett visst bry.
Efter många olika boenden har Bitte Elnertz och Micke Löwgren bestämt sig för att låta inredningen utgå från två färgstarka mattor, en soffa och ett par klassiska fåtöljer. I övrigt gäller så lite möbler som möjligt. Paret har medvetet valt bort tavlor och låter naturen utanför stå för utsmyckningen inne.
– Just nu väntar vi på en bokhylla, men sedan får det räcka. Det finns så mycket annat i livet än att samla på prylar.

Villa Ljung

Arkitekt: Johan Sundberg.
Byggare: Mattias Granwald, Robobygg AB.
Material: Trästomme klädd med hyvlad sibirisk lärk, danskt marktegel, danskt handslaget fasadtegel.
Byggnader: huvudhus 130 kvm, gäststuga 30 kvm och garage med carport.
Byggår: 2012.
Uppvärmning: Frånluftsvärmepump via golvvärme.

Bitte Elnertz

Yrke: sjuksköterska.
Gillar: keramik. Drejar krukor och muggar. Hyr verkstad på Lorensdals gård i Vellinge.

Micke Löwgren

Yrke: företagsläkare. Pendlar till Avonova Hälsa i Stockholm ett par dagar i veckan.

Gillar: keramik. Föredrar att bygga upp (tumma) krukor och fat.

Irma Elnertz

Numera: pensionär.

Gillar: att läsa.

Generationsboende

Benämning på boende när flera generationer bor på samma plats. Forna tiders bondgårdar hade oftast en mindre stuga, ett ”undantag” där de äldre fick bo.

Gå till toppen